Categorie: "Economie"

Rijkste Portugezen nog rijker geworden

Portugal bevindt zich in een ernstige financiële crisis, maar dat geldt niet voor de allerrijksten van het land. Zij hebben hun fortuin het laatste jaar weten uit te breiden met 17,8%. Dit betekent dat de 25 rijkste Portugezen nu goed zijn voor een slordige 17,4 miljard euro, een bedrag dat neerkomt op 10,1% van het Bruto Binnenlands Product van vorig jaar.

Portugese premier reageert op junkstatus

Het grote nieuws werd gisteravond bekend gemaakt en wordt sindsdien veelvuldig besproken in de media: kredietbeoordelaar Moody’s zet Portugal op de junkstatus en geeft daarmee aan dat het nieuwe problemen verwacht. Een tegenvaller voor de Portugezen, die zo goed als niet eens de kans hebben gekregen het tegendeel te bewijzen. Terwijl EU-commissaris Durão Barroso moppert op de anti-Europese kredietbeoordelaars, weigert premier Passos Coelho zich negatief te uiten.

Extra belasting voor Portugezen

Commotie alom vanwege een door Premier Passos Coelho aangekondigde extra belasting, een zogenaamde “imposto extraordinário“. De Portugese regering zal fors moeten bezuinigen, óf ergens extra geld vandaan moeten halen om het begrotingstekort terug te dringen. Afgelopen week kondigde de kersverse premier aan dat deze buitengewone belasting één van de maatregelen zal zijn waar de bevolking mee te maken zal krijgen. Hoe deze belasting precies werkt? Dat laat hij ergens in de komende twee weken weten…

Voorwaarden lening aan Portugal ter discussie

Op 3 mei jongstleden tekende de Portugese regering en de oppositiepartijen PSD en CDS een overeenkomst met het IMF, de ECB en de EC, waarin stond vastgelegd wat de voorwaarden zijn voor de lening die Portugal ontvangt. Gisteren kwam vanuit de pers ineens het bericht dat er op 17 mei een ander document werd ondertekend door Socrates, waarin de voorwaarden hier en daar afwijken. Gevolg: een hoop gebakkelei.

Steeds minder Portugezen werkzaam in agrarische sector

Uit onderzoek van het INE (Instituto Nacional de Estatística) blijkt dat de Portugezen meer en meer wegvluchten uit de agrarische sector. Daar waar in 1999 nog 416.000 agrarische ondernemingen bestonden, waren dat er tien jaar later nog maar 305.000. In 2009 bestond bovendien nog slechts 7% van de bevolking uit agrarische families, terwijl dat in 1999 nog 36% meer was.

Portugees-Finse oorlog op YouTube

Sinds de Ware Finnen een grote verkiezingswinst boekten in Finland, en zich inzetten tegen Europese financiële hulp aan Portugal, is op Youtube een filmpjesoorlog begonnen tussen Portugezen en Finnen. De filmpjes zijn soms beledigend, soms nationalistisch of soms zelfs een bevestiging van het standpunt van de tegenpartij. Zoek op Youtube met de term Portugal en Finland en je komt een massa aan videos tegen. Een voorbeeldje:

Europese troika bespreekt vandaag noodhulp aan Portugal

Al een week is de door de Portugese pers genoemde “troika” in Lissabon. Het trio Internationaal Monetair Fonds, Centrale Europese Bank en Europese Commissie gaat vandaag de eerste gespreksrondes in met de demissionaire regering van Portugal om de voorwaarden van de noodhulp te bespreken.

Portugese politiek vraagt unaniem om nieuwe verkiezingen

Gisteravond diende Portugal´s premier José Sócrates zijn ontslag in, nadat het parlement de bezuinigingsplannen van het PEC 4 afkeurde. PSD, CDS-PP, PCP, BE en de Groenen stemden allemaal tegen, waardoor de PS van Sócrates alleen kwam te staan. Nu is het afwachten tot president Cavaco Silva het ontslag accepteert, maar er is weinig twijfel over dat hij dit zal doen. Morgen moeten alle partijen zich melden bj Cavaco Silva in het Palácio de Belém en allen hebben reeds aangegeven te pleiten voor nieuwe verkiezingen. Het liefst nog voor de zomer.