Het goud van Salazar

Het Amerikaanse Bloomberg publiceerde deze week een artikel over Portugal´s goudvoorraden. Nadat verschillende kredietbeoordelaars de afgelopen maanden de kredietstatus van Portugal naar beneden bijstelden is er veel discussie over Portugal´s begrotingstekort en kredietwaardigheid. Bloomberg geeft aan dat er door Moody´s geen rekening werd gehouden met de grote hoeveelheid goud die Portugal in bezit heeft. Het gaat om 382,5 ton goud, met een waarde van maar liefst 14,7 miljard dollar. Dit is omgerekend 6,8% van het BNP van Portugal, een cijfer wat beduidend hoger is dan in de andere Euro-landen.

Het goud dat Portugal in de loop der jaren heeft verzameld komt niet uit de glorieuze periode van de Ontdekkingsreizen, maar uit de tijd van de Estado Novo van Salazar. Salazar, een econoom voordat hij autoritair staatshoofd werd, beheerste de staatsfinanciën volledig en op rigoreuze wijze. Hij legde uitgaven aan banden en verhoogde de belastingen. Ook wist hij Portugal´s goudreserves doen toenemen van 171 ton in 1950 tot 866 ton op het moment van de Anjerrevolutie in 1974.

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog kwamen er eenvoudig grote hoeveelheden goud binnen door de handel met Duitsland. Of Portugal´s neutraliteit nu het gevolg was van het sterke diplomatieke beleid van Salazar, of van de belangen van de Asmogenheden enerzijds en de Geallieerden anderzijds, feit was dat Portugal als één van de weinige landen in Europa neutraal wist te blijven en hierdoor economisch kon profiteren. Portugal werd begin jaren veertig één van de grootste exporteurs van wolfraam, geleverd aan de Duitsers, die het mineraal nodig hadden voor de wapenindustrie. Hitler betaalde de Portugezen onder meer met goud (staal voor spoorwegen was een ander gewild ruilartikel), waar hij dankzij de Joden genoeg van had.

Een andere goudbron van Salazar was al even dubieus als de vorige. Veel van de goudvoorraad kwam uit de mijnen van Mozambique, één van Portugal´s voormalige koloniën in Afrika. Niet de mijnwerkers en niet Mozambique profiteerden van de goudmijnen; de opbrengst ging linea recta de Portugese staatskas in.

Daar waar andere landen hun goudreserves verkochten, heeft Portugal voor een groot deel vastgehouden aan het goud. Dit is achteraf een verstandige keuze gebleken, want de goudprijs steeg in een jaar maar liefst 26%. Desalniettemin kan de staat niet vrij beschikken over deze inkomstenbron; de wet bepaalt dat er alleen in geval van extreme situaties aan de goudvoorraad gekomen mag worden. Daarom gaf Bloomberg het artikel de volgende titel: Goud maakt Portugal´s overleden dictator de beste investeerder zonder opbrengsten.

Lees ook:Salazar veertig jaar geleden overleden
Lees ook:Portugese “Sinatra” overleden
Lees ook:Film over leven van Salazar vandaag in première
Lees ook:Heropening Salazarplein op 25 april zorgt voor protest
Lees ook:Portugees goud op EK indoor atletiek

Eén reactie op “Het goud van Salazar

  1. goud inruilen

    Dat heb ik al eens vaker gehoord dat Portugal een aanzienlijke goudvoorraad heeft. Waarom zetten ze dat niet in om de te korten te dichten?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.