Categorie: "Gezondheid"

Wereld Aids Dag: Portugal

Portugal moet bezuinigen, dat zal niemand ontgaan zijn, en één van de getroffen sectoren is de gezondheidszorg. Vandaag, op Wereld Aids Dag, werd echter beloofd dat op de behandeling van HIV-, en aidspatiënten niet zal worden bezuinigd. Staatssecretaris Manuel Pizarro benadrukte dat behandeling even toegankelijk moet blijven als het nu is.

Portugees ministerie wil schorsing Nederlandse oogarts

Zoals je eerder hebt kunnen lezen raakten eind juli drie mensen blind aan één oog na een infectie te hebben opgelopen na een ooglaserbehandeling in de IQ-Med Clinica in Lagoa (Algarve). Een vierde patiënt heeft te maken met aanzienlijk zichtverlies aan beide ogen na een behandeling in dezelfde kliniek. De Portugese zorginspectie  IGAS (Inspecção-Geral das Actividades em Saúde) onderzocht het geval en rapporteerde aan het Ministerie van Volksgezondheid dat er “verschillende omstandigheden” zijn aangetroffen die ten grondslag aan de infectie zouden kunnen liggen en die het verkeerd behandelen van de infectie zouden kunnen aantonen.

Kliniek biedt schadevergoeding aan slachtoffers oogbehandeling

Afgelopen vrijdag schreef ik over de problemen die vier patiënten kregen na het ondergaan van een oogbehandeling in een kliniek in Lagoa (Algarve). De Nederlandse chirurg en directeur van de kliniek, Franz Versteeg, sprak vandaag met de krant Diario de Notícias en gaf aan schadevergoedingen beschikbaar te stellen voor de slachtoffers. Over de oorzaak van de infectie laat hij zich niet uit, hoewel hij wel aangeeft er van uit te gaan dat het niets te maken heeft met gebrekkige hygiëne.

Problemen bij oogbehandeling Algarve

Nog niet zo lang geleden schreef ik dat veel Noord-Europeanen kiezen voor chirurgische behandelingen in de Algarve. Dat het niet altijd goed gaat blijkt uit een stroom aan berichtgevingen in de pers vandaag. Eén van de klinieken die zich richt op de internationale markt is in opspraak gekomen door problemen bij oogbehandelingen. Vier patiënten lieten zich behandelen in een kliniek in Lagoa en liggen nu in het ziekenhuis in Lissabon met de kans op blijvende blindheid.

Op chirurgische vakantie in de Algarve

De online krant Destak publiceerde vandaag een artikel over toeristen in de Algarve die speciaal komen voor chirurgische ingrepen. Volgens de krant is er een groot aantal Britten, Nederlanders en Duitsers aanwezig in de vier privé ziekenhuizen die de Algarve telt, die niet op de wachtlijst willen staan in eigen land, of kiezen voor lagere kosten. Herstellen kan vervolgens lekker in een hotel aan het strand.

Portugese koningen deel XV: O Piedoso

Het leven van de vijftiende koning van Portugal, João III,  viel samen met een belangrijke periode in de Europese geschiedenis. Renaissance,  Humanisme en Reformatie volgden elkaar op en de internationale verhoudingen verschoven. Zo werd Frankrijk steeds machtiger, kwam het Ottomaanse Rijk op het Europese toneel en werd niet Lissabon of Sevilla het economisch centrum van de wereld, maar Antwerpen. Ondanks de vooraanstaande positie die Portugal had ingenomen in de voorafgaande jaren werd het land opnieuw naar de zijlijn geschoven.

Helft van de Portugezen niet naar de tandarts

Een Europees onderzoek naar gebitsverzorging heeft uitgewezen dat slechts 46% van de Portugese bevolking het afgelopen jaar bij de tandarts is geweest. Van de zevenentwintig onderzochte landen scoorde alleen Roemenië nog lager, namelijk 43%. Nederland scoorde het hoogst: hier zag 63% van de bevolking de tandarts.

Portugal cancelt twee miljoen Mexicaanse griepvaccins

Het Portugese Ministerie van Volksgezondheid heeft de bestelling van twee miljoen vaccins tegen het H1N1 griep geannuleerd. Portugal bestelde aanvankelijk zes miljoen vaccins, bedoeld om de risico groepen (30% van de bevolking) twee inentingen te kunnen geven. Inmiddels is bepaald dat één vaccin per persoon genoeg moet zijn.

Nieuw ziekenhuis in Algarve

Iedereen die wel eens het staatsziekenhuis van Faro of Portimão bezocht heeft weet dat je als patiënt beter af bent in het privé ziekenhuis van Alvor. Maar voor de mensen in de Oost-Algarve ligt dat niet altijd voor de hand. Gelukkig is er sinds december een tweede vestiging van het Hospital Particular do Algarve geopend in Faro. Zorg er dus voor, als het even kan, dat je hier belandt in plaats van het Hospital Distrital de Faro.