Categorie: "Madeira en de Azoren"

Unesco kiest nieuwe biosfeerreservaten

Afgelopen week heeft in het Duitse Dresden een bijeenkomst plaatsgevonden van de Unesco, waar achttien nieuwe gebieden werden gekozen om toegevoegd te worden aan de lijst van biosfeerreservaten, een gebied dat een ecosysteem representeert waarin de ecosystemen en de genetische waarden beschermd worden. Het zogenaamde “World Network of Biosphere Reserves” kent nu 580 natuurgebieden in 114 verschillende landen. Portugal kreeg er twee benoemingen bij: de Berlengas eilanden en Santana Madeira.

Porto Santo viert feest ter ere van Columbus

Christoffel Columbus en de eilandengroep Madeira hebben een bijzondere band. Nadat Columbus op het Portugese vasteland in het huwelijk trad met Felipa de Moniz Perestrelo reisde hij naar Madeira, waar zijn schoonvader gouverneur was, om zich bezig te houden met de suikerhandel. Hij woonde een aantal jaren op het eilandje Porto Santo, waar zijn zoon Diego (Diogo) werd geboren. Ter nagedachtenis aan de tijd die de grote ontdekkingsreiziger hier doorbracht wordt van 16 tot en met 18 september feest gevierd in Vila Baleira op Porto Santo.

Ook grote bosbranden op Madeira

Niet alleen het vasteland van Portugal heeft te maken met zware bosbranden, ook het eiland Madeira werd de laatste dagen zwaar getroffen. Dit weekend ging meer dan negentig procent van het Parque Ecológica do Funchal in vlammen op. Dit ecologische park, ten noorden van Funchal, telt meer dan duizend hectare en wordt gebruikt voor de uitbreiding van de inheemse boomsoorten van het laurisilva.

De bloemen van Madeira

-- Anthurium --

Gisteren begon op Madeira het bloemenfestival, zoals je al eerder op dit blog kon lezen. Tot en met 18 april zijn in Funchal de mooiste creaties van lokale bloemen te zien. Maar welke bloemen vind je eigenlijk op het Portugese bloemeneiland? Ik stuitte bij toeval op een website waar je per maand precies kunt zien welke bloem (en ook welk fruit en welke vis) er te vinden is op het eiland. De volgende bloemen zie je in ieder geval het hele jaar door:

Madeira volgeboekt voor bloemenfeest

Van15 tot 18 april wordt op Madeira het jaarlijkse bloemenfeest georganiseerd. Praalwagens vol bloemen trekken door de stad Funchal, met als thema dit jaar “Terra” (aarde), een thema dat werd gekozen ter aansluiting bij het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. Ook zullen de kinderen weer samen een “Muur van Hoop” maken, door allen een bloem te steken in een muur op het Praça do Municipio. Hoop heeft na de vreselijke storm van 20 februari een extra betekenis gekregen voor de Madeirenses. Gevreesd werd bijvoorbeeld dat toeristen het zouden laten afweten na de negatieve berichten, maar gelukkig geven hoteleigenaren aan al zo goed als volgeboekt te zijn.

Onderdelen noodbrug bereiken Madeira

In de storm van 20 februari op Madeira werd het zeventig woningen tellende dorpje Fajã de Ribeira van de buitenwereld afgesloten toen de enige brug instortte. Sindsdien kunnen de inwoners van het dorp alleen nog te voet andere delen van het eiland bereiken. Vandaag vliegt het Portugese leger onderdelen naar Madeira om een twintig meter lange noodbrug te bouwen. De brug zal in staat zijn een gewicht te dragen van dertig ton, voldoende om de bevolking te voorzien van de noodzakelijke middelen. De brug zal het einde van deze week klaar moeten zijn.

Overheid bevestigt 41 doden op Madeira

De cijfers over het aantal doden, gewonden en daklozen ten gevolge van de storm die afgelopen weekend over Madeira trok veranderden de laatste dagen voortdurend. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bekend gemaakt dat er verwarring was ontstaan in het mortuarium, maar dat er in totaal eenenveertig doden zijn geteld. Er waren ondertussen al geruchten over meer dan honderd, maar dat bleek het totaal aantal overledenen op het eiland sinds begin van dit jaar.

Watergevecht op de Azoren

Gisteren was het de laatste Carnavalsdag. Traditiegetrouw betekende dat op het eiland São Miguel de dag van de Batalha das Limas. Het idee is een beetje zoals La Tomatina in het Spaanse Bunol, maar dan niet met tomaten, maar met waterbommetjes. Jongeren worden met vrachtwagens door de straten van Ponta Delgada gereden en als de verschillende teams elkaar tegenkomen bekogelen ze elkaar met waterbommetjes (plastic zakjes gevuld met water), die ze in grote vaten op de vrachtwagen bewaren: