Categorie: "Portugal in Nederland"

Lissabon in crisistijd

Voor wie wil zien wat de financiële crisis heeft betekend voor het toerisme in Lissabon moet op 11 augustus naar de televisie kijken. Consumenten24 zendt dan namelijk op Nederland 2 om 10.00 uur een reportage uit over de veranderingen die de crisis veroorzaakte in Portugals hoofdstad.

Sporting Lissabon op training in Nederland

De spelers van Sporting Lissabon zijn vandaag afgereisd naar Nederland voor een trainingskamp van iets meer dan een week in Hoenderloo. De Nederlandse aankopen Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars zijn ook van de partij, evenals de kersverse trainer Domingo Paciência, voormalig trainer van Sporting Braga. Je kunt de Portugese club aanschouwen in drie oefenwedstrijden:

Tentoonstelling Eduardo Souto de Moura

De winst van de Pritzker Price eerder dit jaar heeft de Portugese architect Eduardo Souto de Moura grote populariteit gebracht. Daar hoort natuurlijk een tentoonstelling rond zijn werk bij, die is opgezet door de architecten Francisco Barata en André Campos. Centraal in de tentoonstelling, “Eduardo Souto de Moura, Concursos 1979-2010“,  staan de inzendingen voor architectuurwedstrijden van Souto de Moura  tussen 1979 en 2010.

José Saramago in memoriam

Op 18 juni is het een jaar geleden dat José Saramago op 87-jarige leeftijd overleed. De SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) presenteert in het kader van zijn overlijden een eenmalige vertoning in Nederland van ”José & Pilar, de veel geprezen documentaire van Miguel Gonçalves Mendes over de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar. 

Gratis de nieuwste Portugese wijnen proeven

Alves de Sousa, Anselmo Mendes, João Paulo Gouveia, João Melicias: het zijn een aantal van de nieuwe Portugese wijnen die Casa Arminho je aanbiedt op de aanstaande wijnproeverij. Trouwe lezers zullen inmiddels bekend zijn met dit terugkerende evenement in de School van Frieswijk in Schalkhaar. Dit jaar staat de proeverij gepland op zaterdag 28 mei van 15.00 tot 18.00 uur.

Win vrijkaartjes voor Carminho

Nog geen plannen voor zaterdagavond? In samenwerking met Podium Mozaïek in Amsterdam biedt portugal.blog je de kans op een heerlijk Portugees avondje met Carminho. Doe mee aan de prijsvraag en win twee toegangskaartjes voor het concert van deze jonge fadista, aanstaande zaterdag in Podium Mozaïek!

Fado: Carminho in Nederland

Carminho is dé nieuwe Fado sensatie uit Portugal. Deze jonge schone groeide op in een huis vol fado: haar moeder was fadozangeres, haar vader een grote liefhebber en thuis stond altijd de muziek op van Lucília do Carmo, Fernando Mauricio, Amália Rodrigues en andere Fadosterren.

Noite do Fado in Nederland

Er gaat niets boven een fado avond in één van de fadohuizen van Lissabon of Coimbra, maar voor wie niet in de gelegenheid is naar Portugal af te reizen is er gelukkig de Nederlandse Noite do Fado. Maria de Fátima, Emanuel Pessanha (Quatro Ventos) en Gisella João trekken deze maand door het land met een theaterconcert dat zowel de klassieke fado als moderne invloeden ten gehore brengt.

Portugese films in Nijmegen

Van 16 maart tot en met 20 maart wordt in Nijmegen het Go Short – International Short Film Festival gehouden. Hier vind je onder de vele korte films een tweetal series die speciaal zijn gericht op Portugese filmmakers. Onder de naam “A Portuguesa” kun je op zaterdag en zondag kiezen voor het thema “Journeys” (bestaand uit zes shorts) of “Out of Touch” (bestaand uit vijf shorts). Er zijn veel prijswinnende regisseurs en films bij, zoals bijvoorbeeld “Arena” van João Salaviza dat in 2009 een Gouden Palm won.

Rodrigo Leão in Nederland

In 2009 sprak ik al eens mijn bewondering uit over de Portugese  muzikant/componist Rodrigo Leão. Destijds kwam zijn nieuwe album “A Mãe” uit, waarop hij samen met het Cinema Ensemble achttien prachtige nummers ten gehore brengt. Heel goed nieuws is dat Rodrigo Leão naar Nederland komt! Zijn eerste solo optreden in Nederland in twintig jaar vindt woensdag 20 april plaats in de Melkweg in Amsterdam.