Hoe zit het met die kerk in Olhão?

In het centrum van het vissersdorp Olhão staat de Igreja Matriz de Nossa Senhora do Rosário, een kerk die werd gebouwd met financiering van de vissers in de zeventiende eeuw. Je kunt allerlei informatie vinden over de architectonische details van de kerk, maar op twee andere vragen kan ik nergens een antwoord vinden. Want waarom staat er een heks op de kerktoren? Is dat niet heel on-katholiek? En waarom hangen er allemaal losse lichaamsdelen van poppen in de bijbehorende kapel? Ik hoop dat iemand het antwoord weet.


Lees ook:Kippenvel in de bottenkapel van Alcantarilha
Lees ook:Portugal voor wandelliefhebbers
Lees ook:Spanje en Portugal één land?
Lees ook:Duizenden bedevaartgangers naar Loulé
Lees ook:Lissabon per zijspan

2 reacties op “Hoe zit het met die kerk in Olhão?

 1. Wijn uit Portugal

  Ik weet niet waarom die heks als windvaan wordt gebruikt, maar de poppen en lichaamsdelen worden gebruikt om te bidden voor zwangerschap of genezing van bepaalde lichamelijke klachten.

  Omdat de bovenstaande foto nogal klein is, kan ik niet zien of het hier ook kaarsen zijn maar in Fátima worden veel kaarsen in de vorm van babies of organen opgestoken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Faolchú Airgid

  Heksen werden in de middeleeuwen als windvaan gebruikt als bescherming; als een overvliegende heks zag dat er op dat dak al een heks zat, zou ze doorvliegen en ergens anders landen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.