Portugees voetbal: de aftrap van het seizoen

Op 12 augustus is het zover: de Portugese Liga Zon Sagres gaat een nieuw seizoen in met de aftrap tussen Benfica en Gil Vicente. Om 20.45 uur zal in het noordelijke Barcelos nieuwkomer Gil Vicente zijn rentree maken in de Liga, na vijf seizoenen veroordeeld te zijn geweest tot de Liga Orangina (de Segunda Divisão). Benfica – dit jaar zonder Nuno Gomes en Fabio Coentrão – zal op zoek gaan naar de drieëndertigste winst in het landskampioenschap.

Naast Gil Vicente is ook Clube Desportivo Feirense dit seizoen een nieuwkomer. Deze club uit Santa Maria de Feira heeft sinds seizoen 1989/1990 moeten wachten om weer in de Primeira Divisão te mogen spelen. Feirense speelt zijn eerste wedstrijd op 14 augustus tegen Clube Desportivo Nacional uit Funchal, Madeira. De clubs die vorig jaar degradeerden en dus niet meer in de lijst staan, zijn Portimonense en Naval.

De Liga Zon Sagres is de nationale voetbalcompetitie van Portugal waaraan zestien teams meedoen. In dertig wedstrijden maken ze uit wie zich volgend jaar de beste van Portugal mag noemen. Naast bovengenoemde teams doen ook titelverdediger Futebol Clube do Porto (Porto), Sporting Club de Portugal (Lissabon), Sporting Club de Braga (Braga), Associação Académica de Coimbra (Coimbra), Beira-Mar (Aveiro), União Desportiva de Leiria (Leiria), Club Sport Marítimo (Funchal, Madeira), Sporting Club Olhanense (Olhão), Futebol Club Paços de Ferreira (Paços de Ferreira), Rio Ave Futebol Clube (Vila do Conde), Vitória Sport Clube de Guimarães (Guimarães) en Vitória de Setúbal (Setúbal) mee.

Europees voetbal is er volop voor Portugese clubs. FC Porto kwalificeerde zich als huidig landskampioen en winnaar van de Europa League automatisch voor de Champions League. Benfica speelt nog mee in de play- offs en neemt het op 16 augustus op tegen FC Twente. Braga, Sporting, Nacional en Vitória de Setúbal gaan hun geluk beproeven in de Europea League. Vorig jaar was de finale van de Europea League een Portugees onderonsje tussen FC Porto en Sporting Braga, zoals gezegd gewonnen door de eerste.

De Nederlanders vinden we in Portugal bij Sporting Lissabon. Stijn Schaars (AZ) en Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht) zijn aangekocht voor dit seizoen. Zij zijn twee van de zeventien nieuwe aankopen van Sporting, dat duidelijk op zoek is naar een wederopstanding. Daar moeten ook de aangekochte Jeffrén van Barcelona en Onyewu van AC Milan aan gaan bijdragen.

Benfica heeft – op de Fransman Carole na –  een team met uitsluitend spelers uit Zuid-Amerika en het Iberisch Schiereiland. Er werd flink onderhandeld op de transfermarkt, met als gevolg de belangrijke verkoop van Fabio Coentrão aan Real Madrid. De Spaanse club gaf Benfica de verdediger Ezequiel Garay ervoor terug, maar ook werd Capdevila van het Spaanse Villarreal gekocht.

FC Porto heeft voorlopig vooral in Brazilië gezocht naar nieuw talent. Zo werd Danilo, een veelbelovende verdediger/middenvelder, aangetrokken, maar ook de spits Kléber, de verdediger Alex Sandro en de middenvelder Kelvin. Wat verkopen betreft lijkt het er toch veel op dat Falcão bij Real Madrid zal belanden. Ook is er buitenlandse interesse voor Hulk van de kant van Tottenham. Deze verkopen zijn echter (nog) niet officieel bevestigd.

Lees ook:Benfica wint beker, maar viert geen feest
Lees ook:Benfica landskampioen van Portugal
Lees ook:De stand van zaken voor de winterstop
Lees ook:Sporting blijft achter bij rest
Lees ook:FC Porto ongeslagen landskampioen

4 reacties op “Portugees voetbal: de aftrap van het seizoen

 1. Carson

  Thank you for sharing your ideas and thoughts. I really appreciate it!

    /   Beantwoorden  / 
 2. gold price

  [pɾiˈmejɾɐ ˈliɣɐ] ), formerly called Primeira Divisão, currently named Liga ZON Sagres after their main sponsors, is the top professional association football division of the Portuguese football league system . The Liga ZON Sagres is presently contested by 16 clubs each season, but only five of them have won the title. Currently going into its 78th edition (counting four provisional championships in the 1930s), the competition is dominated by the nicknamed ” Big Three ” ( Sport Lisboa e Benfica , Futebol Clube do Porto , and Sporting Clube de Portugal ), who have a total of 75 titles, with Clube de Futebol “Os Belenenses” and Boavista Futebol Clube winning the other two.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sugel

  [pɾiˈmejɾɐ ˈliɣɐ] ), formerly called Primeira Divisão, currently named Liga ZON Sagres after their main sponsors, is the top professional association football division of the Portuguese football league system . The Liga ZON Sagres is presently contested by 16 clubs each season, but only five of them have won the title. Currently going into its 78th edition (counting four provisional championships in the 1930s), the competition is dominated by the nicknamed ” Big Three ” ( Sport Lisboa e Benfica , Futebol Clube do Porto , and Sporting Clube de Portugal ), who have a total of 75 titles, with Clube de Futebol “Os Belenenses” and Boavista Futebol Clube winning the other two.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.