Categorie: "Midden-Portugal"

Romantiek en historie in Alcobaça

Om één of andere reden was Alcobaça altijd aan mijn aandacht ontsnapt. Pas toen televisiekok Henrique Sá Pessoa er een aflevering van het programma Entre Pratos opnam werd ik voorgesteld aan dit charmante stadje in het district Leiria. De kok kookte één of ander regionaal gerecht op een plein en ondertussen werden er alle prachtige beelden van Alcobaça vertoond. Daar moest ik heen! Na mijn bezoek ben ik alleen maar enthousiaster geworden. Geschiedenisliefhebbers en romantici mogen Alcobaça niet missen!

Acht dorpen van weleer

Het binnenland van Portugal loopt leeg. Waar vroeger volop landbouw en veeteelt werd bedreven blijven nu de ouderen alleen achter, terwijl de jeugd een beter leven zoekt in de stad. Met de leegloop van de agrarische dorpen gaat ook een deel van de Portugese cultuur verloren, maar daar proberen sommigen een stokje voor te steken. Het project “Aldeias de Memória” is in het leven geroepen om acht dorpen van weleer in het midden van het land te redden.

Bloemen van papier kleuren de straten

Elke twee jaar vindt in het Portugese Redondo het bijzondere Ruas Floridas plaats, een feest waarbij gekleurde bloemen van papier centraal staan. Bij dit feest, dat al in 1838 ontstond, kiest elke straat een eigen thema en maakt vervolgens de decoratie. Dit jaar beelden 33 straten thema’s uit als Pippi Langkous, Fado, het Alentejaanse landschap, de jacht en de Amerikaanse woestijn.

Middeleeuwse feesten rond het kasteel

Elke kerstvakantie is het kasteel van Óbidos het toneel van de kerstman en zijn elfen. Elk voorjaar staat het kasteel van Óbidos in het teken van de chocolade. En elke zomer doet hetzelfde kasteel dienst als het centrum van de Mercado Medieval (middeleeuwse markt). Waar is de middeleeuwse sfeer beter te proeven dan rond dit prachtige kasteel in dit schilderachtige stadje? Duik mee de Portugese geschiedenis in tijdens dit bijzondere feest.

Fado in Coimbra

De Portugese fado vind je in twee steden: Lissabon en Coimbra. De bakermat van de fado ligt in de Portugese hoofdstad, maar in de tweede helft van de negentiende eeuw namen studenten de muziek mee naar universiteitsstad Coimbra. Het zogenaamde “Canção de Coimbra” wijkt op sommige punten af van de fado in Lissabon, maar doet er zeker niet voor onder. Wie Coimbra bezoekt mag de stad niet verlaten zonder deze vorm van fado beluisterd te hebben.

Unesco kiest nieuwe biosfeerreservaten

Afgelopen week heeft in het Duitse Dresden een bijeenkomst plaatsgevonden van de Unesco, waar achttien nieuwe gebieden werden gekozen om toegevoegd te worden aan de lijst van biosfeerreservaten, een gebied dat een ecosysteem representeert waarin de ecosystemen en de genetische waarden beschermd worden. Het zogenaamde “World Network of Biosphere Reserves” kent nu 580 natuurgebieden in 114 verschillende landen. Portugal kreeg er twee benoemingen bij: de Berlengas eilanden en Santana Madeira.

Tomar deel IV: Festa dos Tabuleiros

In het hart van Portugal ligt een klein, historisch stadje met de naam Tomar. Een plaats die alleen bij de echte Portugal liefhebber bekend zal zijn, terwijl het eenzelfde populariteit verdiend als het Italiaanse Siena of het Spaanse Córdoba. Waarom Tomar hoog op jouw lijst van vakantiebestemmingen moet staan lees je op portugal.blog. Vandaag deel IV: het Festa dos Tabuleiros

Het Festa dos Tabuleiros is misschien wel het meest bijzondere feest van Portugal. Het is om te beginnen al uniek in de zin dat het slechts één keer in de vier jaar wordt gehouden. Het goede nieuws is dat 2011 één van die vier jaar is, dus als je de kans ziet, zorg dan dat je tussen 2 en 11 juli in Tomar bent.

Tomar deel III: het Convento de Cristo

In het hart van Portugal ligt een klein, historisch stadje met de naam Tomar. Een plaats die alleen bij de echte Portugal liefhebber bekend zal zijn, terwijl het eenzelfde populariteit verdiend als het Italiaanse Siena of het Spaanse Córdoba. Waarom Tomar hoog op jouw lijst van vakantiebestemmingen moet staan lees je deze week op portugal.blog. Vandaag deel III: het Convento de Cristo

Hoogtepunt van Tomar is zonder meer het Convento de Cristo en het Castelo Templário.  In totaal telt het gehele terrein vijfenveertig hectare, waarvan veertig worden ingenomen door de omringende tuinen van de Mata dos Sete Montes. Als je van het centrum van Tomar naar het klooster loopt (of rijdt) kom je door deze bosrijke omgeving en heb je bij verschillende miradouros (uitkijkpunten) een prachtig uitzicht.

Tomar deel II: een stadswandeling

In het hart van Portugal ligt een klein, historisch stadje met de naam Tomar. Een plaats die alleen bij de echte Portugal liefhebber bekend zal zijn, terwijl het eenzelfde populariteit verdiend als het Italiaanse Siena of het Spaanse Córdoba. Waarom Tomar hoog op jouw lijst van vakantiebestemmingen moet staan lees je deze week op portugal.blog. Vandaag deel II: een stadswandeling

Natuurlijk is het heerlijk dat je niet onder de voet wordt gelopen door hordes toeristen, maar je vraagt je af waar ze allemaal zijn als je door de historische straatjes van Tomar loopt. Het antwoord is simpel: ze zijn in het Convento de Cristo, hoog op de heuvel. De touringcar stopt er voor de deur, laadt de tientallen Italianen en Spanjaarden uit voor hun bezoek aan het klooster en neemt ze dan weer snel mee naar de volgende grote trekpleister. De charme van Tomar hebben ze gemist, evenals de overheerlijke doce da casa in restaurant Piri Piri en het bijzondere lucifermuseum. Mijn tip: boek minimaal één overnachting, begin met een stadswandeling en laat je beetje bij beetje overwelmen door de historie en sfeer van Tomar.

Tomar deel I: de achtergronden

In het hart van Portugal ligt een klein, historisch stadje met de naam Tomar. Een plaats die alleen bij de echte Portugal liefhebber bekend zal zijn, terwijl het eenzelfde populariteit verdiend als het Italiaanse Siena of het Spaanse Córdoba. Waarom Tomar hoog op jouw lijst van vakantiebestemmingen moet staan lees je deze week op portugal.blog. Vandaag deel I: de achtergronden

Tomar ligt in het midden van Portugal, niet ver van plaatsen als Abrantes, Leiria, Fátima of Batalha. Het is vooral bekend als Tempeliersstad, om het prachtige Convento do Cristo (deel III) en het Festa dos Tabuleiros (deel IV). Er wonen rond de vijftienduizend inwoners en het behoort tot de Ribatejo. Vandaag begin ik met iets te vertellen over de achtergronden van de stad. Wie waren de Tempeliers? Wat hadden de Portugese koningen te zoeken in Tomar en wie is Santa Iria?