Acht dorpen van weleer

Het binnenland van Portugal loopt leeg. Waar vroeger volop landbouw en veeteelt werd bedreven blijven nu de ouderen alleen achter, terwijl de jeugd een beter leven zoekt in de stad. Met de leegloop van de agrarische dorpen gaat ook een deel van de Portugese cultuur verloren, maar daar proberen sommigen een stokje voor te steken. Het project “Aldeias de Memória” is in het leven geroepen om acht dorpen van weleer in het midden van het land te redden.

Benfeita, Pardieiros, Monte Frio, Mourísia, Soito de Ruiva, Piódão, Chãs d’Égua en Foz d’Égua zijn de beeldschone namen van de acht Aldeias de Memória. Je vindt ze ongeveer tussen Coimbra en Covilhã. Alles bij elkaar tellen ze vandaag de dag nog 153 inwoners, die de kost verdienen in de landbouw,veeteelt,  nijverheid, bouw en in mindere mate het toerisme. Een groot deel van de inwoners hebben de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt en brengen hun tijd door met kaarten of domino en klusjes om en rond het huis.

Het leukste is natuurlijk om deze dorpen zelf te bezoeken. Adembenemende natuur, straatjes en huizen van leisteen, pittoreske kerkjes en een gemoedelijke bevolking wachten op je. Gegarandeerd dat je vele prachtige foto’s zult maken! Het beste idee is zonder meer een nachtje te slapen in een casa rural (bijvoorbeeld Casa Padaria in Piódão). Wie echter niet in de buurt is kan op internet alles vinden over de acht dorpen van weleer. Prachtige foto’s, de sociaal-geografische achtergronden en de levensverhalen van elke inwoner kun je vinden op deze site (alleen in Portugees). Al met al is het een fantastisch en waardevol archief, dat hopelijk de traditie van het gebied voor altijd in leven houdt.

Lees ook:Beelden van Torre de Moncorvo
Lees ook:Rondje Portugal
Lees ook:Eén van Portugal´s mooiste dorpen: Piódão
Lees ook:Uitnodiging: kom gratis Portugese wijnen proeven!
Lees ook:Acht nieuwe nationale monumenten

Eén reactie op “Acht dorpen van weleer

  1. stephan van den bossche

    Als part-time pardierens is het leuk om iets te lezen over mijn dorp. Wat de mensen in Pardieiros vooral doen is discusieren. Als ze niet discusieren zijn ze ziek of aan het werk, maar het aantal inwoners in de werkzame leeftijd is inderdaad niet groot. Bezoek Pardieiros zeker eens, doorrijden na een bezoek aan de Fraga de Pena (waterval). Je kan er in de melhoramente overnachten. http://www.booking.com/hotel/pt/alojamento-local-de-pardieiros.pt.html.

    Ps Pardieiros ligt in beschermd natuurgebied, midden in de serra acor aan de rand van de mata magaraca.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.