Categorie: "Noord-Portugal"

Het strand op het platteland

Met een kustlijn van 800 kilometer zou je verwachten dat de Portugezen genoeg strand hebben om uit te kiezen. Niet dus. Er moest zo nodig een artificieel strand worden aangelegd, midden in de bergen. En eerlijk is eerlijk: het ziet er fantastisch uit. Palmbomen, zand, ligbedden, zoutwater, bars, winkeltjes en óók nog een vergezicht! Wat wil je nog meer?

Ezels moeten ook naar de tandarts

Een opvallend artikel vandaag op de site van Destak over de ezels in het Noorden van Portugal. De dierenarts João Rodrigues doet onderzoek naar de gesteldheid van het gebit van de ezels in Trás-os-Montes. De ezel hoort hier nog altijd bij het dorpsbeeld en bovendien is deze regio het leefgebied van Portugal’s enige officieel erkende ras, het “Raça Asinina de Miranda“. Dit ras wordt met uitsterven bedreigt, en João Rodrigues is één van de mensen die zich inzet voor het behoud van het ras.

Goed(koop) slapen in Braga

Het ene goedkope hotel is het andere niet. Soms kom je terecht in een klein, donker kamertje waar het bed al kraakt als je er naar kijkt, soms is de kamer prima, maar hoef je op het gebied van service niets te verwachten. Voor wie in Braga wil overnachten en positief verrast wil worden moet kiezen voor het Bragatruthotel! Dit lowbudget hotel geeft je meer dan waar voor je geld.

Favoriete restaurants: Cozinha da Sé, Braga

Vlakbij de kathedraal van Braga vind je een gezellig, maar vooral lekker restaurant waar je zeker een hapje moet eten als je in de buurt bent. De Cozinha da Sé heeft een traditionele Portugese kaart (met uitzondering van de nagerechten), die weliswaar niet de goedkoopste is (hoewel nog altijd goedkoper dan we in Nederland gewend zijn), maar absoluut de prijs waard.

De maand van de lamprei

De gegrilde sardientjes en bacalhau kennen we allemaal, maar heb je je al eens gewaagd aan een lamprei? In het Nederlands noemen we deze zoetwatervis ook wel zeeprik, wat niet direct aantrekkelijk klinkt. Ik zou kunnen proberen het appetijtelijk te maken met beeldmateriaal, maar ook dat is bepaald geen makkelijke opdracht. De tandjes in de ronde mond doen deze vis alles behalve eetbaar lijken. En een foto na bereiding is ook vreemd: donkerbruine of zwarte drab is wat je ziet. Waarom de lamprei proberen? Gewoon, omdat het typisch Noord-Portugees is!

Drie architectonische hoogstandjes in Portugal

De architectuur website “Arch Daily” heeft gisteren de winnaars bekend gemaakt van de “2010 Building of the Year Awards”. De bezoekers van de website konden gedurende vier weken stemmen op een groot aantal genomineerden. In maar liefst drie van de veertien categorieën (interieurs, hotels & restaurants en institutionele architectuur) won een Portugees gebouw de hoofdprijs. Opmerkelijk genoeg allemaal gebouwen in en rond Porto.

De espigueiros van de Minho

Wie de Minho bezoekt, in het uiterste noorden van Portugal, mag zeker de espigueiros niet overslaan. Je zou de espigueiros bijna het symbool van de Minho kunnen noemen. Wat is een espigueiro? In het Nederlands komt het woord graanschuur denk ik het dichtstbij, hoewel in een espigueiro vooral mais wordt gedroogd. Ze kunnen in het Portugees ook canastro, caniço of hôrreo genoemd worden. In het Spaans heten ze horréo en in de Spaanse regio grenzend aan de Minho, Galicië, zijn ze identiek aan de Portugese espigueiros.

Grootste kerstmannenoptocht ter wereld

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen: de kerstmannenoptocht van Porto. Een stoet die wordt voorafgegaan en wordt afgesloten met een dubbeldekker voorzien van sneeuwkanonnen. En daartussen? Duizenden kerstmannen en kerstvrouwen, die hopen samen een nieuwe notering in het Guiness Book of Records te bereiken. En het is gelukt, want dit jaar waren het er 14.963!

Sinterklaas in Portugal

Viert Sinterklaas alleen zijn verjaardag in Nederland en België? Zeker niet! Ook in Portugal wordt een Sinterklaasfeest gevierd en dan bedoel ik niet de Nederlandse versie van onze landgenoten die wonen in Portugal. Ik heb het over de “Festas Nicolinas” van Guimarães, één van de oudste academische feesten ter wereld.

Goedkoop slapen in Porto

-- De TIM BURTON kamer --

Al eerder vond je budget-tips voor Porto op dit blog, maar ik wilde je deze niet onthouden. Voor wie in het bruisende historische centrum van Porto wil overnachten voor weinig geld is het Rivoli Cinema Hostel een zeer geschikte optie. De naam zegt het al, het thema dat in dit hostel centraal staat is “film”. Elk van de twaalf kamers is geïnspireerd op een bepaalde regisseur of film (hoewel de decoratie redelijk basis blijft) en in de lounge ruimte zou je een DVDtje op kunnen zetten als je niet veel betere dingen te doen had in deze Noord-Portugese stad.