Categorie: "Zuid-Portugal"

Nederlandse artiesten in Albufeira

Liefhebbers van het Nederlandse lied opgelet! Het spektakel van de Volendamse zangers, “De Zomer Voorbij” zal dit jaar Portugal aandoen. Jan Smit, Nick&Simon,  de 3JS en Kees Tol zullen neerstrijken in Albufeira voor het bekende Tros programma en ongetwijfeld nemen zij een hoop andere bekende artiesten mee. Daar blijft het echter niet bij, want ook 3FM-dj’s Coen en Sander reizen af naar Portugal. Op 23, 24 en 25 augustus zullen zij hun “Coen en Sander Show” live vanuit Albufeira presenteren. Dat staat ongetwijfeld garant voor een hoop lol. “De Zomer Voorbij” kun je vanaf september zien bij de Tros.

Albufeira in religieuze sferen

Dit weekend laten de vissers van Albufeira zien dat er meer is dan strand, zee, zon en uitgaan in dit toeristische oord in de Algarve. Tijdens het Festa da Senhora da Orada wordt de beschermheilige van de vissers rondgevaren op zee in een optocht van boten.

De hipste dansfeesten van de Algarve

Waar de toeristen zich met elkaar ophouden in de uitgaansgebieden van Albufeira, Praia da Oura en Praia da Rocha zoeken jonge, hippe en welvarende Portugezen hun toevlucht tot de meer exclusieve -en vaak voor de toerist onzichtbare- feestjes. Nationale en internationale DJ’s vermaken de bezoekers. Nieuwsgierig hoe het er daar aan toe gaat? Neem dan in één van deze gelegenheden een kijkje:

Gratis met de taxi in Monte Gordo

In augustus is het druk op de wegen in de Algarve. Zeker de toegangswegen naar de stranden zijn onbegaanbaar op bepaalde momenten van de dag. Om minder auto’s in de straten te krijgen heeft de gemeente Vila Real de Santo António een oplossing bedacht: het project Taxi Parking.

Opnieuw vallende rots in Algarve

Niet zo lang geleden schreef ik over het gevaar dat nog altijd op de loer ligt in de Algarve, namelijk de vallende rotsen op de stranden. Dat de waarschuwing echt niet voor niks is bleek afgelopen vrijdag toen opnieuw een stuk rots naar beneden kwam. Deze keer was het gelukkig om 21.30 uur, dus er bevonden zich geen zonaanbidders op de plek des onheils, maar evengoed zou het overdag gebeurd kunnen zijn.

Gratis Wi-Fi in de Algarve

Nog niet alle Wi-Fi hotspots zijn geïnstalleerd, maar binnenkort moet je in de hele Algarve gratis het internet op kunnen.

Een samenwerking tussen sponsor Olá (van de ijsjes), provider VEX en het bedrijf Globalgarve maakt het mogelijk om in ieder geval in iedere gemeente van de Algarve op één plek online te kunnen gaan. Grotere gemeentes hebben meerdere Wi-Fi punten. Al met al moeten er zo’n honderd hotspots verspreid worden over het gebied. Je herkent de hotspots aan het rode logo.

Cocktails bij het strand van Albufeira

De barstraat van Albufeira, daar gebeurt het allemaal. De muziek concurreert met elkaar vanuit de verschillende bars en soms is het dringen in de twee straten om van de ene kroeg naar de andere te komen. Overal wordt gedanst, gedronken en versierd. Leuk hoor, maar als je de drukte of het rumoer een avondje zat bent kun je heel dichtbij een alternatief vinden: de Metz Bar.

Wandelen in het historische Mértola

In de Alentejo, aan de rivier de Guadiana, ligt het historische plaatsje Mértola. Het is eigenlijk een museum op zich, waar je wordt meegenomen naar de tijd van de Romeinen, de Visigoten en de Moren. Een geweldige manier om dit dorp en de omgeving te ontdekken wordt je geboden door Ecoland. Dit bedrijf organiseert wandeltochten, kanotochten en boottochten waar ecotoerisme centraal staan. Ze bieden zelfs een klein ecohotel waar je kunt overnachten. Neem een kijkje op de website voor alles wat Ecoland te bieden heeft.

De johannesbroodboom: over cola, goud en chocola

Vorige week kwam in het artikel over de farrobito van Albufeira de johannesbroodboom ter sprake. Ik realiseerde me dat ik op dit blog nooit aandacht heb besteed aan deze boom, terwijl die toch voor Portugal één van de belangrijkere bomen is. Iedereen die ooit een georganiseerde excursie maakte in de Algarve heeft ongetwijfeld het één en ander gehoord over de johannesbroodboom, want je komt hem overal tegen. Voor wie het nooit hoorde, of het weer vergeten is: maak kennis met de johannesbroodboom.

Vreemde vruchten (en dranken): de Medronho

Na de cherimoya, de loquat en de morel is het wel weer eens tijd voor een nieuwe vreemde vrucht. Deze keer een écht vreemde vrucht, want ik kan er nergens een Nederlandse naam voor vinden. Daarom noem ik de vrucht maar de medronho, want zo noemen de Portugezen hem. In Nederland staat hij bekend als “de vrucht van de aardbeiboom” (de Arbutus unedo). Je zou denken dan is het een aardbei, maar niets is minder waar! Deze vrucht ziet er een beetje uit als een aardbei en gaf daarom de naam aan de boom, terwijl hij zelf naamloos bleef. In Nederland althans…