Overwinteren in de Algarve

Hoewel het zonnetje vandaag nog schijnt in Nederland, beginnen de nachten alweer een stukje kouder aan te voelen en hoor je de eerste mensen alweer praten over het aandoen van de verwarming. De winter komt er onvermijdelijk weer aan. Veel Nederlanders ontvluchten de winter door hun koffers te pakken en naar het zuiden te trekken. Ook de Algarve is een plek waar veel Nederlanders, maar ook Britten en Ieren, hun toevlucht zoeken gedurende de wintermaanden. Maar waar kun je dan het beste heen?

Om te beginnen moet gezegd worden dat je er niet vanuit moet gaan dat je in zwembroek op het strand kan liggen in de wintermaanden. Maar de zon schijnt wel veel en de gemiddelde overwinteraar stapt donkerbruin gekleurd op het vliegtuig terug naaar huis. De temperatuur ligt meestal tussen de 15 en 20 graden, dus is het in ieder geval warmer dan in Nederland. Over het algemeen is het buitenshuis een stuk aangenamer dan binnenshuis. Daarom is het zeker niet onverstandig een logeeradres te vinden waar je kunt beschikken over een verwarming (vaak via de airco).

In welke plaats kun je het best overwinteren? Tja, dat hangt er uiteraard vanaf wat je zelf wil. Als je het gezellig vindt om een hoop Nederlanders om je heen te hebben kun je kiezen voor Monte Gordo. Dit is normaal gesproken ook de warmste plek van de Algarve. Het lijkt in de winter meer op een Nederlandse kolonie dan op een Portugees dorp. De reden voor de aantrekkingskracht van deze plek is het feit dat er geen heuvels zijn, dus er kan volop gefietst worden. En daar houden Nederlanders van. Bovendien is het prettig voor de mensen die slecht ter been zijn.

Als je naar een vlak gebied wilt, maar niet midden tussen de Nederlanders wilt vertoeven, dan kun je kiezen voor andere dorpjes in het oosten van de Algarve, zoals het kleine Santa Luzia of Pedras d´el Rei. Deze kleine plaatjes zijn typische vissersdorpjes, vlakbij het gezellige Tavira, waar je ook nog heerlijk kunt fietsen, maar waar het een stuk rustiger zal zijn. Let wel op dat in het oosten van de Algarve (Sotavento genoemd) de stranden niet altijd even makkelijk te zijn bereiken. Soms zijn de stranden alleen te vinden op de eilanden voor de kust en kan alleen overgevaren worden met een boot.

Voor wie geen problemen heeft met het lopen in heuvelachtig gebied en liever aan de westkant van de Algarve verblijft met de prachtige rotskust, zijn er een tal van mogelijkheden. De meeste Nederlanders kiezen voor Albufeira, net zoals dat in de zomer gebeurt. Het is echter anders dan in Monte Gordo, want Albufeira is een groter, meer verspreid gebied, waar de Nederlanders minder samenklonteren. Je kunt in Albufeira nog heel goed je eigen ding doen en de Nederlanders vermijden als je wilt.

Even verderop ligt Armação de Pera, waar ook veel overwinteraars voor kiezen. Ik snap dit zelf nooit zo goed, want het is een vrij lelijke plaats, met ontzettend veel hoogbouw, die in de winter grotendeels leegstaat. Misschien komt het doordat Armação vroeger een meer traditionele vissersplaats was, waar de mensen zijn blijven plakken. De oude dorpskern is nog steeds sfeervol en het heeft een prachtig strand. Groot voordeel van Armaçao is de boulevard (iets wat je weinig ziet in de Algarve), dus als je direct aan zee wilt verblijven kan dat hier.

Een andere populaire overwinteringsplaats is Praia da Rocha, even buiten Portimão. Ook hier weer veel hoogbouw en puur toeristisch (hier geen oude dorpskern), maar wel een heel mooi, langgerekt zandstrand. Het is het grootste strand van de west-Algarve (hoewel artificieel). Voor echte strandliefhebbers een optie.

Wat leuk is als je toch iets meer drukte om je heen wilt, is logeren in Lagos. Deze stad is de grootste van de westkust (Barlavento) met rond de 15.000 inwoners. Het heeft mooie kleine rotsstranden, verschillende culturele bezienswaardigheden en leuke winkeltjes.

Hoe regel je het overwinteren? Sommige mensen kiezen ervoor zelf naar de Algarve te rijden en een caravan mee te nemen. Je vindt vooral veel overwinteraars op de campings van Monte Gordo, Quarteira, Albufeira en Armação de Pera. Je kunt het ook regelen via een touroperator. Een uitgebreid aanbod vind je bij Primavera reizen. Deze organisatie is ook bijzonder geschikt voor mensen die graag veel begeleiding krijgen van plaatselijke reisleiding. Zo worden er bijvoorbeeld vele activiteiten georganiseerd. Mocht je geen behoefte hebben aan al deze extra begeleiding kun je bij de gangbare touroperators ook vaak een overwinteringsprogramma vinden. Er zijn soms speciale prijzen voor een verblijf van meerdere weken/maanden. Een reisbureau kan hierover alles uitleggen. Hou er rekening mee dat veel mensen jaarlijks terugkeren naar de Algarve om te overwinteren. Zij maken soms al voorboekingen voordat de wintergidsen zijn verschenen. Daarom zijn de populaire accommodaties vaak razensnel volgeboekt. Wees er dus op tijd bij. Zelf accommodatie regelen kan uiteraard ook. Op internet vind je talloze mogelijkheden en vluchten zijn ook geen probleem, want Transavia vliegt dagelijks naar Faro vanaf verschillende Nederlandse steden.

Lees ook:Laat je rondrijden in Noord-Portugal
Lees ook:Favoriete restaurants: Casa da Fonte, Albufeira
Lees ook:Opnieuw aardbeving in de Algarve
Lees ook:Goedkoop weekendje weg: Porto
Lees ook:Dolfijnen zoeken in de Algarve

7 reacties op “Overwinteren in de Algarve

 1. maarten

  Hallo Patrick
  Wij zoeken een landelijk gelegen woning of boerderij in de algarve voor de winter.Maandje of 3-4
  Hoeft niet aan de zee te liggen dorpje 20a30km van zee.liefst met een wei ,dan unnen we onze paarden meenemen.Weet jij iets en of zoiets bestaat.
  vrgr Maarten

    /   Beantwoorden  / 
  1. patrick

   ik heb enkele appartementen en kleine huizen aan zee. Het binnenland in de winter is niet echt een aanrader. Wanneer het in de winter regent , dan zijn vele wegen onberijdbaar. In de buurt zijn 4 manèges waar je je paarden kan stallen vanaf 250 euro per maand all in.
   Als je meer info wil bel me +351 91 7757525 of [email protected]

     /   Beantwoorden  / 
 2. Primavera Reizen

  Primavera Reizen biedt alleen maar reizen naar Portugal aan. De meest uiteenlopende bestemmingen kom je er tegen. Ook wordt overwinteren in Portugal aangeboden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. patrick

  ik heb enkele huisjes en appartementen vanaf 400 Euro per maand

    /   Beantwoorden  / 
  1. W.T. van der Laan

   Hallo Patrick,

   Ik ben op zoek naar een aardig appartementje 2/4 pers waar het vlak is, wil nl kunnen fietsen. En dicht bij zee. Waar liggen jouw appartementen? Kun je wat info doorsturen en de bijbehorende prijzen ik denk aan januari/februari 2017
   met dank en groet,
   Willie

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.