Categorie: "Wonen en werken"

Over geiten, subsidies en andere opmerkelijke zaken

Iedere geëmigreerde Nederlander in Portugal zal zich bij tijd en wijle verbazen over sommige zaken. De bureaucratie, de passie voor voetbal, de grote rol die eten speelt of de omgang met dieren. “João Pera” is zo´n Nederlander die zich in twaalf jaar Portugal heeft laten verrassen door de gewoontes uit het dagelijks leven en er een boekje over schreef. “Welkom in ons Portugal” vertelt over het leven van “João” en zijn vrouw in de Algarve. Je leest in het boekje over geiten, subsidies en nog veel meer opmerkelijke zaken. Leuk voor een ieder die plannen heeft naar Portugal te verhuizen of dit al eens gedaan heeft.

Portugees dorp te koop

Het kost maar een half miljoen: de ongeveer vijfenzestig huisjes die nog te koop staan in Minas de Panasqueira, een voormalig mijnwerkersdorp in het oosten van Portugal, vlakbij de prachtige Serra de Estrela en de steden Covilhã en Fundão. De verkoper is een Antwerpse Portugees, die het liefst al de huisjes aan één koper zou verkopen. Van zo´n bericht krijg je toch meteen de meest fantastische dromen? Ik heb helaas geen half miljoen op de plank liggen, maar liefhebbers kunnen contact opnemen met de Century 21 in Antwerpen.

Zie ook www.nieuwsblad.be

Huizenprijzen in Portugal stijgen ondanks crisis

Terwijl de huizenprijzen in heel Europa daalden of op z’n minst stagneerden bleven de prijzen afgelopen jaar in Portugal stijgen. Dat is gebleken uit onderzoek van de Financial Times. Op Europees niveau is een daling geconstateerd van 2,8%, maar in Portugal namen de prijzen gemiddeld toe met 0,4% ten opzichte van 2008. Portugal is daarmee één van de vier landen die een positief resultaat noteerden.

De beste werkgevers

Op zoek naar een baan in Portugal? Misschien moet je proberen een plekje te veroveren bij één van de volgende bedrijven die volgens onderzoek van het tijdschrift Exame de beste zijn van Portugal. Op nummer één staat Remax, de makelaar die we ook in Nederland kennen. Zeker in de Algarve zijn ze regelmatig op zoek naar mensen die veel talen spreken, dus wie weet maak je een kans. Het bedrijf is tot beste werkgever uitgeroepen omdat ze de hoogste commissies betalen en een arbeidscultuur hebben waar motivatie en succes centraal staan.

Portugal populair emigratieland onder Nederlanders

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis is gebleken dat Portugal een populaire bestemming is onder Nederlanders die graag in het buitenland zouden willen wonen. Van de ondervraagde huiseigenaren blijkt vijfentwintig procent geïnteresseerd in een woning in het buitenland. Portugal neemt de derde plaats in, na Belgïe en Frankrijk, op de lijst van gewenste emigratielanden. Grote rol speelt hierbij uiteraard het klimaat.

Bron: nu.nl

490.000 woningen te koop in Portugal

Tweede huis in Portugal? Het aantal koophuizen is inmiddels opgelopen tot rond de 490.000, aldus het bedrijf Confidencial lmobiliário, dus er is volop keuze! De goedkoopste vind je in het noorden van het land, de duurste in de Algarve. Het grootste aanbod bestaat in de regio Lissabon (48%) en de regio Porto (23%). Het meest beperkte aanbod biedt de Alentejo (1%). Van de 490.000 aangeboden woningen is 63% “tweedehands”. In het midden van Portugal, in Porto en in de Algarve vind je relatief veel nieuwbouw.

Tips om te emigreren

Foto: The truth about (Flickr)

Emigreren is een wens van heel veel Nederlanders. Als je speelt met de gedachte naar Portugal te gaan verhuizen heb je misschien iets aan de tips van Pamela. Op haar website portugaltips.com krijg je uitleg over de regels die gelden bij bijvoorbeeld het invoeren van een auto of het aanvragen van residentie. Tegen een kleine vergoeding kun je ook allerlei benodigde formulieren downloaden. Handig!
Ook vind je een schat aan informatie op de website van de Nederlandse ambassade. De link brengt je meteen naar het deel voor Nederlanders die zich willen vestigen in Portugal. Ook hier kun je formulieren downloaden. Als je eenmaal in Portugal bent zijn er vier consulaten waar je terecht kan: in Albufeira, Porto, Ponta Delgada en Funchal.

Hoe verdien je de kost in Portugal?

Natuurlijk is het fijn om een groot deel van het jaar verzekerd te zijn van de zon. En om uit de haast-cultuur van Nederland te ontvluchten. Of misschien heb je je hart verloren aan een Portugese man/vrouw. Dan kan het idee opkomen om je koffers te pakken en je heil in Portugal te zoeken. Maar hoe makkelijk is dat eigenlijk als je ook nog brood op de plank wilt?

Portugal was al nooit het land waar de banen voor het oprapen liggen. En nu de crisis de wereld overspoelt wordt het er niet beter op. Dus nee, het is niet echt makkelijk. Maar als je er toch je zinnen op hebt gezet heb je misschien iets aan de volgende tips.

Nuttige tips voor wie naar Portugal wil emigreren

Mocht je spelen  met de gedachte naar Portugal te verhuizen, dan is het natuurlijk leuk om te horen hoe andere mensen dat hebben ervaren. In het boek Naar het Schelpenhuis lees je de ervaringen van de familie Hobo, die in 2004 allereerst naar Loulé in de Algarve vertrokken, maar uiteindelijk een Bed & Breakfast begonnen in midden-Portugal, in de buurt van Caldas da Rainha. Het boek beschrijft hun ervaringen, maar geeft ook veel informatie voor de toekomstige emigrant.

Successtory Nederlands gezin in Alentejo

Misschien heb je het gezien op televise in 2007: het verhaal van de familie Weigergangs die Nederland verliet om in Aljustrel in de Alentejo een bestaan op te bouwen. Een emigratiebureau was het plan. Michel, Melanie en de twee kinderen werden door de camera van het programma “Ik vertrek” gevolgd.