Vuur met vuur bestrijden

Het belooft een moeilijke zomer te worden voor de brandweermannen van Portugal. Al vroeg in het seizoen woedden verschillende bosbranden, zoals gisteren in het bos van Sefins, Sever do Vouga. De hoge temperaturen zorgden de hele week al voor problemen in het land, maar ook de huidige staat van vegetatie draagt bij aan verhoogde risico´s. Een derde factor die deze zomer meespeelt zijn vreemd genoeg de parlementaire verkiezingen. Gebleken is dat tijdens verkiezingsjaren het aantal bosbranden met wel 7% kan stijgen. Eén van de technieken die brandweerkorpsen kunnen gebruiken is het zogenaamde contra-fogo, oftewel het starten van een brand om de bestaande brand te bestrijden. Deze techniek is echter gebonden aan vele regels, die volgens de brandweermannen te strikt worden gecontroleerd door de politie.

Bij het contra-fogo wordt meestal een brand gestart aan een verharde weg of bospad, die als grens kan dienen voor de bosbrand. Men moet er voor zorgen dat de bestaande brand zich verspreid in de richting van de contra-brand, die aan de grens onder controle wordt gehouden door de brandweer. Het is een effectieve methode gebleken, maar is niet zonder risico´s. Het grootste probleem is het draaien van de wind, waardoor de branden niet aansluiten op elkaar.

Voorheen kon de brandweer zelf beslissen of ze de methode wilden toepassen of niet. Maar dit jaar zijn de regels veranderd. Nu dient er ten allen tijde autorisatie te worden gevraagd aan een deskundige van de Autoridade Florestal Nacional. Indien dit niet gebeurd zijn de brandweerlieden in overtreding en kunnen daarvoor worden aangehouden. Deze aanhouding is makkelijk gedaan, want de speciale eenheid van de politie, GIPS, is tegenwoordig standaard aanwezig ter assistentie van de brandweer in de bestrijding van het vuur. Zij geven aan toezicht te zullen houden op het naleven van de regels rond de contra-brand. De brandweer klaagt over deze gang van zaken. Zij achten zichzelf prima in staat om te beoordelen of een contra-brand een goed idee is of niet, en vinden dat als de politie dient ter assistentie ze zich ook aan die taak moeten houden in plaats van te gaan optreden ter controle.

Staatssecretaris José Miguel Medeiros noemt de discussie een storm in een glas water. Volgens hem zijn de nieuwe regels slechts een ondersteuning voor de brandweer. Zo kan niet zomaar iedereen de belangrijke beslissing nemen voor het wel of niet starten van een brandwerende brand.

Bron: correio da manhã

Lees ook:Politie pakt mensen op na nieuwe ongeregeldheden
Lees ook:Man martelt en verbrand zijn huisgenoot
Lees ook:Actueel overzicht van de bosbranden
Lees ook:Nederlands stel levend verbrand in Quarteira
Lees ook:Man veroorzaakt bosbranden uit wraak op brandweer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.