Categorie: "Kunst en Cultuur"

5 leuke gezinsvakantie bestemmingen in Portugal

Denk jij dit jaar aan een warme vakantiebestemming voor het hele gezin? Dan is een vakantie naar Portugal een echte aanrader. Dit zonnige land heeft genoeg leuke plekken die geschikt zijn voor een gezinsvakantie. Het is daarnaast ook nog eens in enkele uren met het vliegtuig te bereiken, maar je kunt natuurlijk ook een roadtrip plannen en onderweg wat leuke tussenstops maken. Zien de kinderen meteen nog meer van Europa!

Romantiek en historie in Alcobaça

Om één of andere reden was Alcobaça altijd aan mijn aandacht ontsnapt. Pas toen televisiekok Henrique Sá Pessoa er een aflevering van het programma Entre Pratos opnam werd ik voorgesteld aan dit charmante stadje in het district Leiria. De kok kookte één of ander regionaal gerecht op een plein en ondertussen werden er alle prachtige beelden van Alcobaça vertoond. Daar moest ik heen! Na mijn bezoek ben ik alleen maar enthousiaster geworden. Geschiedenisliefhebbers en romantici mogen Alcobaça niet missen!

Prijswinnende graffiti

De Britse krant “The Guardian” publiceerde vorige week in een fotoserie de tien beste “street art works” van de wereld. Onder deze tien bevindt zich een opvallend werk in Lissabon, namelijk de graffiti op een gebouw aan de Avenida Fontes Pereira de Melo. De graffiti is een reactie op de olieramp in de Golf van Mexico begin dit jaar. Je ziet hoe een olie baron, met op zijn kroon de logo’s van Shell, BP, Esso en andere oliebedrijven, aan een rietje zuigt dat in de aardbol is gestoken. 

Luisteren naar Portugese geluiden

Vandaag stuitte ik op een bijzondere website van een man met een bijzondere hobby. Luís Antero neemt geluiden op van natuur, steden en mensen in Portugal. Het doel? Geluiden bewaren die dreigen te verdwijnen, zoals het stromen van de rivier, het fluiten van de vogels en de volksverhalen van ouderen of herders.

Tentoonstelling Eduardo Souto de Moura

De winst van de Pritzker Price eerder dit jaar heeft de Portugese architect Eduardo Souto de Moura grote populariteit gebracht. Daar hoort natuurlijk een tentoonstelling rond zijn werk bij, die is opgezet door de architecten Francisco Barata en André Campos. Centraal in de tentoonstelling, “Eduardo Souto de Moura, Concursos 1979-2010“,  staan de inzendingen voor architectuurwedstrijden van Souto de Moura  tussen 1979 en 2010.

Huis van José Saramago open voor bezichtiging

Exact negen maanden na het overlijden van Nobelprijswinnaar José Saramago is op Lanzarote het huis van de schrijver geopend voor het publiek. De schrijver woonde jarenlang met zijn echtgenote Pilar del Rio op het Spaanse eiland en werkte er aan verschillende boeken. De bibliotheek was zijn werkplek en zal eveneens toegankelijk zijn voor de bezoekers.

Drie architectonische hoogstandjes in Portugal

De architectuur website “Arch Daily” heeft gisteren de winnaars bekend gemaakt van de “2010 Building of the Year Awards”. De bezoekers van de website konden gedurende vier weken stemmen op een groot aantal genomineerden. In maar liefst drie van de veertien categorieën (interieurs, hotels & restaurants en institutionele architectuur) won een Portugees gebouw de hoofdprijs. Opmerkelijk genoeg allemaal gebouwen in en rond Porto.

Poëzie: Florbela Espanca

Slechts zesendertig jaar werd de Portugese dichteres Florbela Espanca, maar haar leven was dermate veelbewogen dat ze hoogstaande poëzie wist te schrijven, vol van feminisme, erotiek maar ook wanhoop. Ze werd geboren op 8 december 1894 in Vila Viçosa en beroofde zichzelf van het leven op haar verjaardag, 8 december 1930. Ze liet verschillende dichtbundels en een drietal prozawerken achter.

Flor Bela de Alma da Conceição was de dochter van Antónia da Conceição Lobo. Volgens de officiële registratie zou haar vader onbekend zijn, maar eigenlijk was dit João Maria Espanca, die met zijn eigen vrouw Mariana do Carmo Toscano geen kinderen kon krijgen. João Maria maakte nog een tweede kind met Antónia, Florbela´s broer Apeles. Broer en zus werden opgevoed in het huis van hun vader en Mariana werd hun peetmoeder. Hoewel haar vader altijd financieel voor haar zorgde en haar ook veel liefde gaf, erkende hij haar pas officieel in 1948, achttien jaar na haar dood.