Categorie: "Flora en Fauna"

Portugal voor wandelliefhebbers

Portugal is een tijdschrift rijker. De “Itinerante” is een viermaandelijks blad dat zich allereerst richt op het thema wandelen, door prachtige wandelroutes te beschrijven door heel het land, inclusief de eilanden! Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de culturele achtergronden van de genoemde gebieden en natuurlijk de bijbehorende gastronomie.

Dolfijnen in de Taag

Was de Taag niet al fantastisch genoeg? Nu blijken er ook nog dolfijnen in te zwemmen! Eigenlijk is dat al jaren het geval, maar ik wist het helemaal niet. Volgens de verhalen worden het er echter steeds meer, een teken dat het water van de Taag steeds minder vervuild is.

Ezels moeten ook naar de tandarts

Een opvallend artikel vandaag op de site van Destak over de ezels in het Noorden van Portugal. De dierenarts João Rodrigues doet onderzoek naar de gesteldheid van het gebit van de ezels in Trás-os-Montes. De ezel hoort hier nog altijd bij het dorpsbeeld en bovendien is deze regio het leefgebied van Portugal’s enige officieel erkende ras, het “Raça Asinina de Miranda“. Dit ras wordt met uitsterven bedreigt, en João Rodrigues is één van de mensen die zich inzet voor het behoud van het ras.

Luisteren naar Portugese geluiden

Vandaag stuitte ik op een bijzondere website van een man met een bijzondere hobby. Luís Antero neemt geluiden op van natuur, steden en mensen in Portugal. Het doel? Geluiden bewaren die dreigen te verdwijnen, zoals het stromen van de rivier, het fluiten van de vogels en de volksverhalen van ouderen of herders.

Unesco kiest nieuwe biosfeerreservaten

Afgelopen week heeft in het Duitse Dresden een bijeenkomst plaatsgevonden van de Unesco, waar achttien nieuwe gebieden werden gekozen om toegevoegd te worden aan de lijst van biosfeerreservaten, een gebied dat een ecosysteem representeert waarin de ecosystemen en de genetische waarden beschermd worden. Het zogenaamde “World Network of Biosphere Reserves” kent nu 580 natuurgebieden in 114 verschillende landen. Portugal kreeg er twee benoemingen bij: de Berlengas eilanden en Santana Madeira.

De komkommers in Portugal

Weet je nog, de eerste keer dat je in Portugal (of Spanje, of veel andere landen) op zoek ging in de supermarkt naar komkommer en het maar niet kon vinden? Logisch, want komkommers zien er in het buitenland niet uit zoals onze lange, gladde exemplaren. In plaats daarvan zijn ze kort en knobbelig.

De johannesbroodboom: over cola, goud en chocola

Vorige week kwam in het artikel over de farrobito van Albufeira de johannesbroodboom ter sprake. Ik realiseerde me dat ik op dit blog nooit aandacht heb besteed aan deze boom, terwijl die toch voor Portugal één van de belangrijkere bomen is. Iedereen die ooit een georganiseerde excursie maakte in de Algarve heeft ongetwijfeld het één en ander gehoord over de johannesbroodboom, want je komt hem overal tegen. Voor wie het nooit hoorde, of het weer vergeten is: maak kennis met de johannesbroodboom.

Vreemde vruchten (en dranken): de Medronho

Na de cherimoya, de loquat en de morel is het wel weer eens tijd voor een nieuwe vreemde vrucht. Deze keer een écht vreemde vrucht, want ik kan er nergens een Nederlandse naam voor vinden. Daarom noem ik de vrucht maar de medronho, want zo noemen de Portugezen hem. In Nederland staat hij bekend als “de vrucht van de aardbeiboom” (de Arbutus unedo). Je zou denken dan is het een aardbei, maar niets is minder waar! Deze vrucht ziet er een beetje uit als een aardbei en gaf daarom de naam aan de boom, terwijl hij zelf naamloos bleef. In Nederland althans…

De oudste boom van Portugal

Er zijn vijf mannen nodig om de oudste boom van Portugal te omarmen. Deze olijfboom van maar liefst 2210 jaar oud vinden we in de Algarve, middenin een toeristisch complex. Het waren waarschijnlijk de Grieken of de Romeinen die dit type boom introduceerden in Portugal en misschien zelfs wel deze boom plantten. In het dorp Pedras d´el Rei (Tavira) ligt een gelijknamig bungalowpark, waar tussen huisje 46 en 48 de boom staat.

Sam, de oudste dolfijn ter wereld, overleden

Op vijftigjarige leeftijd, bijzonder oud voor een dolfijn en al helemaal omdat hij een mannetje was, is Sam overleden in de Zoomarine van Albufeira. Sam was de oudste, in gevangenschap levende dolfijn ter wereld. Maar liefst 42 jaar bracht hij door aan de zijde van één van de directeuren van de Zoomarine, die Sam leerde kennen toen hij zelf nog maar een klein jongetje was. Sam overleed door ouderdom, aldus het persbericht van de Zoomarine.