Categorie: "Eten en drinken"

De aller-aller-allerlekkerste Portugese kaas

Geblinddoekt moest de jury van de nationale kazenwedstrijd in Setúbal proeven van de deelnemende kazen om te bepalen wat de lekkerste traditionele kaas van Portugal is. Een schapenkaas uit Serpa (Alentejo) van kaasmakerij Guilherme is de gelukkige winnaar geworden, de zogenaamde Queijo Serpa DOP*. Deze kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk, wordt gedurende dertig dagen gerijpt  en is halfzacht en romig. Klinkt goed, dus op naar de winkel!!!

*DOP staat voor Denominação de Origem Protegida, bij ons beschermde oorsprongsbenaming.

Zomerdrankje: Croft Pink

Wie denkt dat er alleen rode of witte port bestaat heeft het mis. Porthuis Croft heeft een rosé versie op de markt gebracht onder de naam Croft Pink. Een zomers drankje dat verkoeling biedt in het warme Portugal of de stemming er misschien een beetje in kan brengen in het frisse en natte Nederland.

In Portugal ben je misschien al tegen de mooie roze fles aangelopen: in alle grote supermarkten kun je Croft Pink gewoon kopen. In Nederland zijn er echter ook een redelijk aantal opties om deze rosé port te proberen. Een aantal wijnwinkels verkopen Croft Pink en zelfs zijn er een drietal horecagelegenheden waar je er van kunt genieten, namelijk Paviljoen de Colonie in Utrecht, Mauve in Laren en restaurant Graaf Floris V in Muiden.

Masterchef Portugal vanaf zaterdag op televisie

Op de Nederlandse televisie gaat er zo goed als geen dag voorbij zonder kookprogramma. Heel populair zijn de Masterchef series uit bijvoorbeeld Amerika, Australië en natuurlijk Nederland zelf. Portugal kon in deze niet achterblijven en zal vanaf zaterdag de eerste serie Masterchef starten. Uit zesduizend kandidaten werden dertien deelnemers gekozen die hun kunsten in de Portugese keuken mogen laten zien.

Portugese wijn online

Woon je in Nederland, maar kun je nergens die ene Portugese wijn vinden? Of woon je in Portugal en heb je geen zin om naar de supermarkt te rijden? Via de website vinhoweb.pt kun je online uit een groot assortiment wijnen, port, aguardentes en andere dranken kiezen. En mocht je toch aan het shoppen zijn, kijk dan ook eens naar de olijfolien en de accesoires, zoals glazen en karaffen. Pluspunt: de website is ook beschikbaar in het Engels!

Zelf maken: Chanfana

Wie in de Beira Litoral (bijvoorbeeld Coimbra) is moet absoluut chanfana gaan eten. Dit traditionele gerecht van verrukkelijk mals geitenvlees in rode wijn heeft als hoofdstad Mirando do Corvo, maar komt ook in de streek eromheen veel voor. Het gerecht wordt geserveerd in een typische ronde, zwarte ovenschaal, de caçoilas de barro preto, afkomstig uit Olho Marinho.

De komkommers in Portugal

Weet je nog, de eerste keer dat je in Portugal (of Spanje, of veel andere landen) op zoek ging in de supermarkt naar komkommer en het maar niet kon vinden? Logisch, want komkommers zien er in het buitenland niet uit zoals onze lange, gladde exemplaren. In plaats daarvan zijn ze kort en knobbelig.

Gratis de nieuwste Portugese wijnen proeven

Alves de Sousa, Anselmo Mendes, João Paulo Gouveia, João Melicias: het zijn een aantal van de nieuwe Portugese wijnen die Casa Arminho je aanbiedt op de aanstaande wijnproeverij. Trouwe lezers zullen inmiddels bekend zijn met dit terugkerende evenement in de School van Frieswijk in Schalkhaar. Dit jaar staat de proeverij gepland op zaterdag 28 mei van 15.00 tot 18.00 uur.

Favoriete restaurants: Cozinha da Sé, Braga

Vlakbij de kathedraal van Braga vind je een gezellig, maar vooral lekker restaurant waar je zeker een hapje moet eten als je in de buurt bent. De Cozinha da Sé heeft een traditionele Portugese kaart (met uitzondering van de nagerechten), die weliswaar niet de goedkoopste is (hoewel nog altijd goedkoper dan we in Nederland gewend zijn), maar absoluut de prijs waard.

De zeventig gastronomische hoogtepunten van Portugal

In februari vertelde ik dat Portugal dit jaar ´s lands “Zeven Gastronomische Wonderen” zal gaan kiezen. Inmiddels is bekend uit welke zeventig kanshebbers de jury de beste eenentwintig mag gaan kiezen, die uiteindelijk aan het oordeel van het grote publiek worden overgeleverd. Dit zijn de zeven categorieën: voorgerechten, soep, vis, zeevruchten, vlees, wild en zoetigheden.

Vreemde vruchten (en dranken): de Medronho

Na de cherimoya, de loquat en de morel is het wel weer eens tijd voor een nieuwe vreemde vrucht. Deze keer een écht vreemde vrucht, want ik kan er nergens een Nederlandse naam voor vinden. Daarom noem ik de vrucht maar de medronho, want zo noemen de Portugezen hem. In Nederland staat hij bekend als “de vrucht van de aardbeiboom” (de Arbutus unedo). Je zou denken dan is het een aardbei, maar niets is minder waar! Deze vrucht ziet er een beetje uit als een aardbei en gaf daarom de naam aan de boom, terwijl hij zelf naamloos bleef. In Nederland althans…