Categorie: "Eten en drinken"

Minder zout in Portugees brood

Het aantal beroertes in Portugal is alarmerend hoog. Met 20.000 doden per jaar is het de doodsoorzaak in ongeveer 20% van alle overlijdensgevallen. Dit zou verband houden met de grote hoeveelheid zout die de Portugezen gebruiken bij hun eten. Het beste voorbeeld is de bacalhau, die vanuit Groenland en omstreken naar Portugal wordt gebracht, en ter conservering wordt gedroogd en gezouten. Voordat ze de bacalhau gebruiken moet die urenlang weken in water om het zout er weer enigszins uit te krijgen. Bij het koken gebruikt de Portugees grof zeezout. Dit wordt bij vis en vlees gebruikt, maar ook over salade gestrooid.

Zelf maken: Amêijoas à Bulhão Pato

Een beter voorgerecht dan Amêijoas à Bulhão Pato is er naar mijn idee niet. Veel mensen die gewend zijn aan de Nederlandse gewoonte de dieren die wij eten onherkenbaar te maken, gruwelen bij de gedachte dit overheerlijke beestje uit de schelp in hun mond te moeten stoppen. En dat moeten ze dan ook niet doen, want het is zonde om er niet 100% van te genieten. Maar als je het niet eng vindt raad ik je aan het te bestellen de volgende keer dat je uit eten gaat in Portugal. Voor hen die niet direct in Portugal komen en zelf willen kokkerellen volgt hier het recept:

Portugese wijn proeven in Leeuwarden

In de supermarkt kun je het vergeten: geen Portugese wijn te vinden. In de slijterij moet je vaak kijken op de onderste plank, ergens in een hoekje weggedrukt. Ik heb bij een slijterij en bij een proeflokaal gevraagd waarom de Portugese wijnen zo weinig te vinden zijn in Nederland. Het antwoord was in beide gevallen dat de wijnen te zwaar en te specifiek zouden zijn.

Favoriete restaurants: Cantinha dos Sabores in Loulé

Als je het even hebt gehad met de lappen vlees of hele vissen op je bord, gedecoreerd met een blaadje sla en een schijfje tomaat, moet je absoluut een keer gaan eten bij Cantinha dos Sabores in Loulé.

Er staan gerechten op het menu die eens wat anders zijn en ook nog verrukkelijk smaken. Zelfs voor vegetariërs, die in Portugal vrijwel altijd een roerei voorgeschoteld krijgen, is er volop keus.

Zelf maken: Figos Recheados

Figos Recheados of gevulde vijgen zijn een gerecht dat oorspronkelijk uit de Algarve komt. Hoewel de Portugezen ook veel verse vijgen eten is dit recept bereid met gedroogde vijgen. Het wordt gegeten als nagerecht.

Waarschuwing voor het uit eten gaan

RISSÓIS MET GARNALEN

Waar veel toeristen zich over opwinden als ze uit eten gaan in Portugal is het betalen voor het zogenaamde couvert. Wij zouden hieronder het bestek verstaan, maar in Portugal betekent het iets anders. Het zijn een aantal zaken die aan het begin van de maaltijd op de tafel staan of worden gezet, zonder dat daar specifiek om gevraagd wordt, zoals brood, boter of olijven. Als je hier niet van eet, zul je het achteraf ook niet terugvinden op de rekening. Als je echter een olijfje uit het schaaltje hebt geprikt, vind je na het eten het couvert vermeld op de bon.

Portugees avondje uit in Woudrichem

Volgende week donderdag -5 maart- wordt in restaurant het Oude Raedthuys in Woudrichem een bijzondere Portugese avond georganiseerd. De avond zal beginnen met een diner met Portugese gerechten (17.30-19.45u). Vervolgens zal er een concert worden gegeven in de Joannes Nepomucenskerk (op minder dan 100m van het restaurant) door het aanstormende fado talent Cristiana Vanessa (20.00-22.00). Het is het eerste concert van de zangeres in Nederland, dus een unieke ervaring om bij wonen. Christiana Vanessa zal begeleid worden door Manuel Fadista, Nuno Gligó en Elmar Gardés.

Portwijn: een introductie

De portwijn is één van de bekendste exportprodukten van Portugal. Het is dan ook een drank die alleen in Portugal gemaakt wordt en meer specifiek op de steile en rotsachtige hellingen van het dal van de Douro-rivier. De oorsprong van de portwijn ligt echter niet bij de Portugezen, maar bij de Engelsen. Zij verkochten in de zeventiende eeuw voornamelijk textiel aan Portugal en kochten op hun beurt wijn van de Portugezen. De oorlog met de Fransen had namelijk een einde gebracht aan de toevoer van de Franse Bordeaux wijnen.

Het lekkerste gebakje van de wereld

Je zou het niet verwachten, maar het is waar: de pastéis van Belém zijn echt honderd keer lekkerder dan de andere pastéis de nata die je kunt kopen in de Portugese supermarkten en cafés. Nu is het natuurlijk sowieso een lekker gebakje. Krokant bakje, romige pudding… heerlijk voor bij een kopje koffie of thee. Maar als je aan één van de vele tafeltjes zit van de confeitaria in Belém en ze warm voor je worden neergezet en je de kaneel en poedersuiker erop kunt schudden vanuit de ouderwetse strooikannetjes is het alsof je in de hemel bent beland.