Categorie: "Eten en drinken"

Zelf maken: Francesinha

Eén van de bekendste gerechten in de omgeving van Porto is de francesinha. De vertaling is zoiets als “Frans meisje” en het verhaal gaat dat het zijn intrede deed toen een Portugese emigrant in Frankrijk, Daniel David Silva, na zijn terugkeer de croque monsieur probeerde te introduceren in Portugal. Er ontstond een soort van sandwich met ham, linguiça (een Portugese worst) en vlees in een saus van bier en tomaten. Het klinkt wellicht wat vreemd in eerste instantie, maar maak het maar eens! Zoals altijd zijn de variaties weer talrijk en vind je hier slechts één van de vele mogelijkheden. Voor 2 francesinhas:

Borrelen in een bijna-museum: Pavilhão Chinês in Lissabon

Eén van de leukste barretjes in Lissabon is zonder twijfel het Pavilhão Chinês in de Bairo Alto. Je kunt kiezen uit vijf kamers die allemaal propvol staan met allerlei snuisterijen: mokken, medailles, kleine tinnen soldaatjes, modelvliegtuigjes, vlaggen en nog véél meer. Overduidelijk dat de eigenaar houdt van verzamelen.

Lekker drankje: Licor de Beirão

Als je na je overheerlijke Portugese diner nog zin hebt om even te blijven zitten kun je daar natuurlijk lekker een digestief bij nemen. Een goede keus is Licor de Beirão, een drank die exclusief in Portugal gemaakt wordt in de Quinta do Meiral in Lousã (district Coimbra). Het is een zoete, aromatische drank die je met of zonder ijs kunt drinken.

Als je deze zomer naar Portugal op vakantie gaat moet je het beslist eens proeven. Voor de liefhebbers in Nederland die niet naar Portugal gaan, je kunt het online bestellen via bijvoorbeeld deze link.  Als je nieuwsgierig bent naar cocktails of recepten met Licor de Beirão (chocolade mousse!) ga dan naar de officiële site.

Zelf maken: Cabrito Assado

Tijdens Pasen wordt in veel Portugese keukens cabrito of borrego gemaakt, oftewel geit of lam. Per regio verschilt de exacte bereiding. Het hier beschreven recept is een vrij algemene bereiding van cabrito assado (gebraden geitenbout).

Snijd 2 uien, 4 knoflooktenen en 100 gram spek (toucinho) in kleine stukjes. Voeg 50 gram margarine toe, 1 theelepel colorau (een mild paprikapoeder), 1 deciliter witte wijn en zout en peper en mix alles tot een pasta. Smeer hiermee 1 geitenbout van ongeveer 1,5 kilo in.

Paastip: Prova do Folar in Guia

Normaal gesproken staat het plaatsje Guia in de Algarve bekend om zijn overheerlijke kip piri-piri, maar dit weekend staat een ander gerecht centraal, namelijk de Folar de Páscoa. Deze taart, die gedecoreerd wordt met eieren, wordt traditioneel in heel het land gemaakt en gegeten tijdens Pasen. De basis van de taart is bloem en elke regio of plaats voegt er zijn eigen traditionele ingrediënten aan toe. Eén van de bekendste folares is de Folar de Valpaços die met chouriço, salpicão en presunto wordt gemaakt. In de Algarve is de folar juist zoet met suiker en kaneel.

Portugese supermarkt in Helmond

Ook zo’n zin in een lekkere Portugese wijn of port? Of mis je de lekkere toetjes die je in Portugal proefde? In Helmond vind je supermarkt Lusitana, waar je allerlei Portugese levensmiddelen kunt kopen. Het adres is Mierloseweg 309A in Helmond. Openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur en zondag van 09.00 tot 17.00 uur.

Bron: www.deondernemer.nl

Genot voor alle zintuigen in Porto

Naast het Porto Palácio Hotel in Oporto vind je een unieke verzameling eet- en drinkgelegenheden onder één kap. Een koffieshop, een wijnwinkel en vier restaurants, allen even indrukwekkend. In Coffeecup vind je de heerlijkste koffie, allerlei soorten thee in prachtig servies en romige chocolademelk. In Mood for Wine kunnen ze je alles vertellen over Portugese, maar ook internationale wijnen. Italiaans eten doe je in Grappa, of Japans in Góshò. Voor de vleesliefhebbers is er grill restaurant Le Coin en voor de healthfreaks het wellness restaurant Vitapura.

Zelf maken: fios de ovos

Ik ben zelf duidelijk geen fan. Maar de zogenaamde “eierdraden” worden volop gemaakt in de Portugese keuken en er zijn mensen die wel van mierzoet houden. Je komt het tegen als op zichzelf staand dessert (vooral rond de kerst) of als versiering op taarten en andere toetjes. Voor de liefhebber hier het recept van dit aparte Portugese dessert. Let op: voor de ervaren koks, want het is geen eenvoudig klusje.

Favoriete restaurants: Clube de Pesca in Albufeira

De officiële  naam is Clube de Pesca e Naútica Desportiva de Albufeira, oftewel de Vis- en Watersport Club van Albufeira. Niet direct een naam waarachter je een restaurant zou verwachten. Toch vind je hier één van de bekendste en meest populaire visrestaurants onder de Portugezen.

Het is qua inrichting geen bijzonder restaurant, want het is typisch Portugees: grote ruimte, lange tafels met papieren tafelkleden en TL-verlichting. Maar als je daar last van hebt moet je op een warme

100 jaar oude port ter ere van 100 jaar Manoel de Oliveira

Op 11 december 2008 vierde de Portugese regisseur Manoel de Oliveira zijn honderdste verjaardag. Hiermee is hij de oudste actieve filmmaker van de wereld. Om dit te vieren kwam zijn oudste zoon met het idee om een speciale port uit de eigen Quinta van de filmmaker op de markt te brengen. De port is net zo oud als Manoel de Oliveira en komt uit één vat van 600 liter. De tawny port is gepresenteerd in het Museu do Douro en ook daar te koop. Er zijn 300 flessen, waarvan de bekende architect Álvaro Siza Vieira het ontwerp maakte. Kosten per fles € 500,-.