Zelf maken: fios de ovos

Ik ben zelf duidelijk geen fan. Maar de zogenaamde “eierdraden” worden volop gemaakt in de Portugese keuken en er zijn mensen die wel van mierzoet houden. Je komt het tegen als op zichzelf staand dessert (vooral rond de kerst) of als versiering op taarten en andere toetjes. Voor de liefhebber hier het recept van dit aparte Portugese dessert. Let op: voor de ervaren koks, want het is geen eenvoudig klusje.

Klop 2 eieren en 10 dooiers los zonder ze té stijf te laten worden. Laat het mengsel enkele malen door een zeef lopen en laat het rusten. Schenk ongeveer 2,5 dl water in een grote pan en voeg 750 gram suiker toe. Verwarm het mengsel al roerend op een matig vuur totdat het in het midden bijna het kookpunt bereikt. Let er op dat de stroop voortdurend een temperatuur van ongeveer 100 graden behoudt en dat hij niet te dik wordt.

Laat met behulp van een speciaal ervoor bestemde trechter of een sac à poche met 3-4 kleine gaatjes, die je zo hoog mogelijk houdt, het eiermengsel in dunne draden met een draaiende beweging op de kokende stroop vallen. Het zou ook werken met een blik waarin je een aantal gaatjes prikt. Zodoende ontstaan losse kluwen van draden. Haal ze met een schuimspaan uit de stroop en leg ze op een omgekeerd vergiet. Hou de kluwen onder koud water en trek ze voorzichtig nog wat meer uit elkaar. Dompel ze tenslotte nog even in 2-3 eetlepels aangelengde stroop.

Bom apetite!

Lees ook:Zelf maken: Bacalhau com Natas
Lees ook:Zelf maken: Caracois à Portuguesa
Lees ook:Zelf maken: Toucinho do Céu
Lees ook:Zelf maken: Rissóis de Camarão
Lees ook:Zelf maken: Baba de Camelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.