Zelf maken: Toucinho do Céu

Toetjes zijn een zeer belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Vaak mierzoet en ware caloriebommen, zijn ze misschien niet altijd even gezond,  maar wel erg lekker!  Eén van de bekendste banketbakkers van Portugal is Maestre João (João Silva de Sousa). Voor een onderwijsproject in de Minho – hij komt zelf uit Vila Verde- gaf hij een aantal van zijn recepten bloot voor het boekje Gastronomia Minhota. Daarin staat ondermeer het volgende recept voor Toucinho do Céu:

Meng met de mixer  18 eidooiers en 200 gram gemalen amandelen.

Voeg in een pan ongeveer 2,5 dl water toe aan 0,5 kilo suiker en breng aan de kook. Als zich bolletjes gaan vormen haal dan, om te testen,  met een lepel een klein beetje uit de pan en leg het in een schaaltje met koud water. Als zich een vaste bal gaat vormen is het suikermengsel in de pan klaar.

Voeg voorzichtig en geleidelijk het suikermengsel toe aan de eidooiers en amandelen. Roer goed en stevig door. Laat het mengsel afkoelen.

Vet een rechthoekige bakvorm/cakevorm in met boter en vul de vorm met de gemaakte crème. Breng het geheel au-bain-marie aan de kook, dus zet de bakvorm in een pan met kokend water, met de deksel er op. *

Bestrooi het geheel met poedersuiker en/of kaneel.

* Touchinho do Céu krijg je ook vaak geserveerd in een ronde vorm, maar Maestre João kiest dus voor de cakevorm. Als je liever een ronde vorm kiest gebruik er dan één met een diameter van 22 cm. Dit recept kiest ook voor een  au-bain-marie bereiding, maar in andere recepten zie je ook wel dat de bakvorm voor 30-40 minuten in een oven op 180⁰ gaat.

Lees ook:Glühwein op z´n Portugees
Lees ook:Zelf maken: Pastéis de Nata
Lees ook:Zelf maken: Petisco de Moelas
Lees ook:Zelf maken: Amêijoas à Bulhão Pato
Lees ook:Zelf maken: Caldo Verde

2 reacties op “Zelf maken: Toucinho do Céu

 1. Ron

  Het recept is verwarrend, eerst wordt gesproken over 18 eidooiers en later over eiwitten. Wat moet het zijn ?

    /   Beantwoorden  / 
  1. willekekoerhuis

   Eidooiers! Sorry! Het is aangepast. (Veel recepten gebruiken trouwens ook 18 dooiers en 2 eiwit. Zo blijft het lekker verwarrend)

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.