Categorie: "Geschiedenis"

Romantiek en historie in Alcobaça

Om één of andere reden was Alcobaça altijd aan mijn aandacht ontsnapt. Pas toen televisiekok Henrique Sá Pessoa er een aflevering van het programma Entre Pratos opnam werd ik voorgesteld aan dit charmante stadje in het district Leiria. De kok kookte één of ander regionaal gerecht op een plein en ondertussen werden er alle prachtige beelden van Alcobaça vertoond. Daar moest ik heen! Na mijn bezoek ben ik alleen maar enthousiaster geworden. Geschiedenisliefhebbers en romantici mogen Alcobaça niet missen!

Portugese koningen deel XXIII: O Pacífico

Koning Pedro II, drieëntwintigste koning van Portugal, brengt ons in deze serie naar de achttiende eeuw. Volgens de historicus José Hermano Saraiva is dit het moment waarop de grondslag wordt gelegd voor de absolute monarchie, die een eeuw later tot een hoogtepunt zou komen.
Pedro II was, zoals we in deel tweeëntwintig lazen, sinds 1667 regent van Portugal en, na de dood van zijn broer Afonso VI, in 1683 officieel koning. Hij kreeg de bijnaam O Pacífico, de vreedzame, omdat tijdens zijn regentschap het Verdrag van Madrid (1668) werd ondertekend, waarmee er een einde kwam aan de oorlog met Spanje en Portugals onafhankelijkheid eindelijk gewaarborgd werd. 

Portugese koningen deel XXII: O Vitorioso

De tweeëntwintigste koning van Portugal, en de tweede van het Huis van Bragança, heet Afonso VI en draagt de bijnaam “O Vitorioso“, de zegevierder. Die naam past echter heel slecht bij hem, want in zijn hele leven waren het anderen die de dienst uitmaakten en van een daadwerkelijk koningschap is nauwelijks sprake.

Toen zijn vader Dom João IV overleed was Afonso nog maar dertien jaar. In zijn peuterjaren raakte hij door een ziekte gehandicapt aan de rechterzijde van zijn lichaam. Bovendien is het waarschijnlijk dat hij ook geestelijk gehandicapt was. Zijn moeder, Luísa de Gusmão, nam het regentschap op zich en bleef dit doen nadat Afonso op veertienjarige leeftijd wettelijk de macht zou mogen overnemen. Afonso hield zich vooral graag bezig met zijn Genuaanse vriendje António Conti, een straatjongen die hij in het paleis liet wonen in een kamer naast de zijne. De schandalen die de omgang met deze jongen veroorzaakten zorgden ervoor dat Luísa de jongen het paleis uitzette. In zijn plaats koos ze twee kamerheren voor haar zoon, waaronder D. Luís de Vasconcelos e Sousa, beter bekend als de Conde de Castelo Melhor.

Tomar deel III: het Convento de Cristo

In het hart van Portugal ligt een klein, historisch stadje met de naam Tomar. Een plaats die alleen bij de echte Portugal liefhebber bekend zal zijn, terwijl het eenzelfde populariteit verdiend als het Italiaanse Siena of het Spaanse Córdoba. Waarom Tomar hoog op jouw lijst van vakantiebestemmingen moet staan lees je deze week op portugal.blog. Vandaag deel III: het Convento de Cristo

Hoogtepunt van Tomar is zonder meer het Convento de Cristo en het Castelo Templário.  In totaal telt het gehele terrein vijfenveertig hectare, waarvan veertig worden ingenomen door de omringende tuinen van de Mata dos Sete Montes. Als je van het centrum van Tomar naar het klooster loopt (of rijdt) kom je door deze bosrijke omgeving en heb je bij verschillende miradouros (uitkijkpunten) een prachtig uitzicht.

Tomar deel II: een stadswandeling

In het hart van Portugal ligt een klein, historisch stadje met de naam Tomar. Een plaats die alleen bij de echte Portugal liefhebber bekend zal zijn, terwijl het eenzelfde populariteit verdiend als het Italiaanse Siena of het Spaanse Córdoba. Waarom Tomar hoog op jouw lijst van vakantiebestemmingen moet staan lees je deze week op portugal.blog. Vandaag deel II: een stadswandeling

Natuurlijk is het heerlijk dat je niet onder de voet wordt gelopen door hordes toeristen, maar je vraagt je af waar ze allemaal zijn als je door de historische straatjes van Tomar loopt. Het antwoord is simpel: ze zijn in het Convento de Cristo, hoog op de heuvel. De touringcar stopt er voor de deur, laadt de tientallen Italianen en Spanjaarden uit voor hun bezoek aan het klooster en neemt ze dan weer snel mee naar de volgende grote trekpleister. De charme van Tomar hebben ze gemist, evenals de overheerlijke doce da casa in restaurant Piri Piri en het bijzondere lucifermuseum. Mijn tip: boek minimaal één overnachting, begin met een stadswandeling en laat je beetje bij beetje overwelmen door de historie en sfeer van Tomar.

Tomar deel I: de achtergronden

In het hart van Portugal ligt een klein, historisch stadje met de naam Tomar. Een plaats die alleen bij de echte Portugal liefhebber bekend zal zijn, terwijl het eenzelfde populariteit verdiend als het Italiaanse Siena of het Spaanse Córdoba. Waarom Tomar hoog op jouw lijst van vakantiebestemmingen moet staan lees je deze week op portugal.blog. Vandaag deel I: de achtergronden

Tomar ligt in het midden van Portugal, niet ver van plaatsen als Abrantes, Leiria, Fátima of Batalha. Het is vooral bekend als Tempeliersstad, om het prachtige Convento do Cristo (deel III) en het Festa dos Tabuleiros (deel IV). Er wonen rond de vijftienduizend inwoners en het behoort tot de Ribatejo. Vandaag begin ik met iets te vertellen over de achtergronden van de stad. Wie waren de Tempeliers? Wat hadden de Portugese koningen te zoeken in Tomar en wie is Santa Iria?

Portugese koningen deel XXI: O Restaurador

In het laatste deel van de serie “Portugese Koningen” schreef ik over het einde van de Spaanse bezetting van Portugal. De eerste koning van Portugal´s vierde (en laatste) dynastie, het Huis van Bragança, was Dom João IV. Zoals gezegd werd hij door de samenzwerende adel uitgekozen tot enige, rechtmatige troonopvolger. Hij was een achter-achter-kleinkind van koning Manuel I en de kleinzoon van Dona Catarina, prinses van Portugal (zie ook deel XVII).

Slachtoffers van Portugese dicatuur aan het woord

De Portugese dictatuur van de twintigste eeuw duurde achtenveertig jaar. Zevenendertig jaar democratie later heeft Susana de Sousa Dias een film gemaakt met de naam “48″, over de Portugezen die tijdens de dictatuur door de PIDE, de geheime politie, werden opgepakt en gevangen gezet. De film laat foto´s zien van deze gevangenen uit de archieven van de PIDE en de nog levende hoofdpersonen vertellen hun ervaringen:

Oudste boekhandel ter wereld in Lissabon

De boekhandel Bertrand Chiado is door het Guinness Book of Records opgenomen als de langst functionerende boekhandel ter wereld. Sinds 1732 verhuisde de winkel vier maal en werd elf keer de naam veranderd, totdat het zich uiteindelijk vestigde aan de Rua Garrett in de wijk Chiado, waar je tot op de dag van vandaag terecht kunt voor je literaire aankopen.