Categorie: "Muziek"

Nederlandse artiesten in Albufeira

Liefhebbers van het Nederlandse lied opgelet! Het spektakel van de Volendamse zangers, “De Zomer Voorbij” zal dit jaar Portugal aandoen. Jan Smit, Nick&Simon,  de 3JS en Kees Tol zullen neerstrijken in Albufeira voor het bekende Tros programma en ongetwijfeld nemen zij een hoop andere bekende artiesten mee. Daar blijft het echter niet bij, want ook 3FM-dj’s Coen en Sander reizen af naar Portugal. Op 23, 24 en 25 augustus zullen zij hun “Coen en Sander Show” live vanuit Albufeira presenteren. Dat staat ongetwijfeld garant voor een hoop lol. “De Zomer Voorbij” kun je vanaf september zien bij de Tros.

Altijd zomer met Melech Mechaya

Wie goed zoekt loopt in Portugal tegen de leukste bandjes aan! Een geweldig voorbeeld is Melech Mechaya, een bruisend en vrolijk vijftal dat klezmer muziek speelt. De oorspronkelijk jiddische muziek is inmiddels doorspekt met invloeden van de Balkan, zigeuners en ook de Arabische wereld. Het Portugese Melech Mechaya gooit er vanzelfsprekend nog een vleugje fado, maar ook tango doorheen. Het resultaat is heerlijk:

Dizzee Rascal cancelt concert na vliegverbod

Het was de bedoeling dat hij zou optreden op het muziekfestival Optimus Alive in Algés, een dorp even buiten Lissabon, maar de crew van een British Airways vliegtuig besliste anders. De Britse rapper Dizzee Rascal kreeg een vliegverbod opgelegd, nadat hij een stewardess had uitgescholden.

Jazz in het land

Waar Nederland dit weekend geniet van geweldige artiesten op North Sea Jazz, is in Portugal ook veel te doen op het gebied van jazz. Niet één, maar verschillende festivals worden gehouden in de maand juli, dus er is er altijd wel één in de buurt.

Fado in Coimbra

De Portugese fado vind je in twee steden: Lissabon en Coimbra. De bakermat van de fado ligt in de Portugese hoofdstad, maar in de tweede helft van de negentiende eeuw namen studenten de muziek mee naar universiteitsstad Coimbra. Het zogenaamde “Canção de Coimbra” wijkt op sommige punten af van de fado in Lissabon, maar doet er zeker niet voor onder. Wie Coimbra bezoekt mag de stad niet verlaten zonder deze vorm van fado beluisterd te hebben.

Angélico Vieira omgekomen in auto-ongeluk

Voor de minder jonge lezers van dit blog zal dit bericht weinig zeggen, maar ik was er zelf dermate over geschokt dat ik het toch wilde vermelden. Afgelopen dinsdag is de Portugese zanger/acteur/model Angélico Vieira omgekomen in een verkeersongeval (misschien voor velen al oud nieuws, maar ik was nou eenmaal op vakantie). Daarmee is hij de tweede acteur van de tienersoap “Morangos com Açucar” die om het leven komt bij een auto-ongeluk.

Aurea: de soul sound uit Portugal

In de FNAC liep ik een tijdje geleden aan tegen het album van Aurea. Vluchtig dacht ik dat het ging om een album van de Britse zangeres Duffy, maar ze lag in de sectie met Portugese muziek… Ik herinnerde me een liedje op de radio van een Portugese zangeres dat me ook al aan Duffy deed denken en inderdaad dat bleek deze blonde Portugese te zijn! Dus toch maar het CDtje gekocht.

25 jaar hulp aan kinderen

Misschien ken je wel de kraampjes aan de ingang van de grote winkelcentra en supermarkten waar je wordt gevraagd een wuppie te kopen voor het goede doel. Het gaat hier om ”Pirilampo Magico“, een liefdadigheidsactie die jaarlijks in de maand mei terugkeert, waarbij geld wordt ingezameld voor de CERCI: organisaties die kinderen helpen die in armoede leven of kampen met een geestelijke handicap. Dit jaar bestaat het initiatief vijfentwintig jaar en dat wordt gevierd met een lied:

25 Anos Pirilampo Mágico from José Maria Cyrne on Vimeo.

Win vrijkaartjes voor Carminho

Nog geen plannen voor zaterdagavond? In samenwerking met Podium Mozaïek in Amsterdam biedt portugal.blog je de kans op een heerlijk Portugees avondje met Carminho. Doe mee aan de prijsvraag en win twee toegangskaartjes voor het concert van deze jonge fadista, aanstaande zaterdag in Podium Mozaïek!