Categorie: "Lissabon"

Openlucht bioscoop vanaf een IKEA bank

Grappig initiatief van IKEA in Lissabon. Komende 19 augustus wordt het Praça do Rossio in hartje centrum gevuld met IKEA banken. Ongeveer honderd driezits, witte EKTORP’s worden op het plein gezet om dus aan driehonderd mensen plaats te bieden. En wat is een betere manier om de EKTORP uit te testen dan tijdens een filmpje?  Op het Rossio zal de film “You, the Living” van de -natuurlijk- Zweedse regisseur Roy Andersson te zien zijn. De aanvang is om 22.00u.

Shoppen op de souk van Lissabon

Eén van mijn favoriete plekjes in Lissabon is het Castelo de São Jorge. Hoog boven de stad, lekker koel onder de bomen kun je heerlijk een middagje van het fenomenale uitzicht genieten. Hoewel het één van de belangrijke toeristische trekpleisters is ademt het altijd een zekere rust uit. Dit weekend zal het echter anders zijn, want dan transformeert het kasteel zich tot een heuse Arabische souk.

Dolfijnen in de Taag

Was de Taag niet al fantastisch genoeg? Nu blijken er ook nog dolfijnen in te zwemmen! Eigenlijk is dat al jaren het geval, maar ik wist het helemaal niet. Volgens de verhalen worden het er echter steeds meer, een teken dat het water van de Taag steeds minder vervuild is.

Op de scooter door Lissabon

Lissabon verkennen per fiets, het zijspan, de tram of de benenwagen: al deze mogelijkheden zijn al aan bod gekomen op deze website. Maar mocht geen van deze vervoersmiddelen je kunnen bekoren, dan bij deze een nieuwe optie: op de scooter door Lissabon!

Fietsles in Lissabon

In een regionale krant in Nederland stond vorige maand een artikel over fietsen in Lissabon. “Dat zou ik niemand aanraden”, was mijn eerste gedachte, want daar is niemand in de Portugese hoofdstad op ingesteld. Het artikel gaf aan dat fietsen – buiten het vlakke deel langs de Taag- inderdaad geen goed idee was en dus werd de lezer meegenomen naar de andere kant van de Taag, naar plaatsen als Sesimbra en Amora. Maar wat als je nou toch liever de zeven heuvels van Lissabon beklimt? Enig speurwerk later vond ik de perfecte tip: Bike Buddy.

Een drankje met een blikje tonijn?

De Cais do Sodré is het uitgaansgbied van Lissabon waar het pas druk wordt als de cafés in de Bairro Alto hun deuren sluiten. Je vindt er trendy clubs als Roterdão (ja inderdaad, Rotterdam dus), en Musicbox, maar sinds korte tijd ook een heel ander soort horeca etablissement. “Sol e Pesca” is weer zo´n typisch barretje waar je even een drankje móet doen.

Lissabon per zijspan

Ze hebben een verschrikkelijke website waar een hoop informatie op ontbreekt, maar het idee is dermate interessant dat ik een vermelding toch op zijn plaats vond. Het bedrijf Sidecar Touring Co biedt excursies aan per zijspan in en rond Lissabon. Zo kun  je de oude stad doorrijden, maar bijvoorbeeld ook naar de Serra da Sintra, of zelfs een driedaagse tour langs de kust tot de Alentejo maken. Naast het zijspan (die er heel goed uitzien!) kun je ook op pad met een segway door de bergen rond Sintra. Weer eens wat anders!

Hotel Britania onder beste van de wereld

Op de internationale website Tripadvisor kunnen bezoekers hun beoordelingen achterlaten over de hotels die ze bezocht hebben. Hieruit heeft Tripadvisor een lijst samengesteld van de beste hotels van de wereld. Het beste hotel van Portugal vinden we al op nummer tien in die lijst, namelijk hotel Britania in Lissabon. 

Favoriete restaurants: Casa de Linhares, Lissabon

De taxi zet ons af aan het eind van een donker steegje in de Alfama. In mijn eentje had ik er weinig voor gevoeld er door heen te lopen, maar we zijn met z´n tweeën. Bovendien heb ik honger. Het ziet er in de steeg allemaal wat smoezelig uit. Onwaarschijnlijk dat er ineens een bijzonder restaurant opduikt. Dan zien we een chique geklede ober vuilnis in een container gooien. Hij wijst de weg naar een weinig indrukwekkende ingang van het Casa de Linhares, één van Lissabon´s befaamde fadorestaurants.

Vervuilende auto´s mogen binnenstad niet meer in

Vanaf komende zomer is de binnenstad van Lissabon verboden terrein voor vervuilende vervoersmiddelen. Het gaat om het gebied van de Baixa naar de Avenida de Liberdade, waar de uitstoot van CO2 niet voldoet aan de Europese maatstaven. Vooral oudere taxi´s en vrachtwagens zullen hiervan last gaan krijgen, maar ook Carris, het openbaarvervoerbedrijf van de Portugese hoofdstad, zal aanpassingen moeten maken.