Categorie: "Eten en drinken"

De drankjes van Madeira

Madeira is vooral  bekend om de vele exotische bloemen en indrukwekkende vuurwerkshows, maar er zijn ook twee drankjes die typisch zijn voor het eiland. De poncha en de nikita moet je absoluut proberen als je naar Madeira gaat. De pocha is een sterke drank, die zijn oorsprong kent in India, maar door engelse kolonisten werd geïntroduceerd op Madeira. Oospronkelijk werd het gemaakt van rijst brandewijn, suiker en specerijen, maar de originele ingrediënten op Madeira zijn anders: brandewijn uit riet, citroensap en bijenhoning. Op dit originele recept zijn allerlei varianten te vinden. De Nikita is een minder sterk drankje en wordt gemaakt van vanille-ijs, ananas en bier. Voor de beste ponchas en nikitas ga je naar Bar Number 2 in Camâra de Lobos (Largo do Poço 2) of Funchal (Promenade do Lido). Je kunt zelfs buiten Madeira naar Bar Number 2, want er is er ook één in Lissabon (Avenido 24 de Julho 82B)!

De Portugese keuken

Hoewel je natuurlijk op dit blog ook heerlijke Portugese recepten tegenkomt, kun je nog veel meer vinden in het boek “Piri-piri en sardientjes” van Tessa Kiros. Tomatensoep met koriander en gepocheerd ei, bacalhau met aardappelen en ei, of wentelteefjes met port zijn enkele van de recepten die je tegenkomt in het 256 pagina´s tellende boek. En je hoeft geen wonder in de keuken te zijn om iets uit het boek te maken. Je bestelt “Piri-piri en sardientjes” voor nog geen 25 euro op bol.com of vraag in de boekhandel naar het boek met ISBN nummer 9789058978813.

Bom Apetite!

Veiling van zeldzame wijnen

(foto: hlkljgk, Flickr)

(foto: hlkljgk, Flickr)

Veilinghuis Palácio do Correio Velho organiseert deze maand haar veiling van zeldzame wijnen. Veel Portugese wijnen, maar ook internationale wijnen, cognac, aguardentes, whisky´s en brandy´s zullen te koop worden aangeboden in allerlei prijscategorieën (ook flessen die op een euro of tien worden geschat). Ook bevinden zich een aantal prachtige oude flessen port onder het aanbod, zoals een Chamisso Velho uit 1851 (waar zo´n 1000 euro voor neergeteld moet worden). Kijken is mogelijk op 27 juli van 15.00-19.00 en 21.00-23.00 en op 28 en 29 juli van 15.00-18.00 uur. De daadwerkelijke veiling is op 28 en 29 juli om 21.00 uur. Het veilinghuis bevindt zich in Lissabon. Alle informatie vind je via deze link.

Portugese koffie

(Foto: zone41, Flickr)

(Foto: zone41, Flickr)

Toen ik in het toerisme werkte kreeg ik vaak van Nederlanders te horen dat het zo jammer was dat ze geen koffiezetapparaat hadden. De Nederlander is dol op zijn bakkie leut. In Portugal is de koffie traditie aanmerkelijk anders, dus is het inderdaad lastig als je het op de Nederlandse manier wilt doen. De Portugees drinkt zijn bica vooral buitenshuis. Dit kleine kopje sterke koffie wordt vaak nog even snel in een café of iets dergelijks naar binnen gewerkt voordat ze naar hun werk gaan. Of de hele familie trekt er na het diner op uit om nog ergens een kopje koffie te drinken.

Zelf maken: Espetada Madeirense

Het meest typische gerecht van het eiland Madeira is de Espetada da Madeira. Deze vleesspies is door de manier van kruiden overheerlijk en een goede tip nu de barbecue weer eens aan kan!

Snijd 800 gram rundvlees (rugstuk!!) in stukjes en breng op smaak met 6 gesnipperde knoflooktenen, 1 blaadje laurier en een klein beetje zout. Laat een uur of twee staan, zodat het vlees goed op smaak komt. Spies de stukjes vlees bij voorkeur op lauriertakken, maar als het niet anders kan op een gewone spies. Wrijf goed in met grof zeezout. Laat het vlees daarna gaar worden op de barbecue. Sla na afloop het overtollige zout van de spies en wrijf het vlees in met boter.

De spiezen worden in Portugal verticaal geserveerd in een speciale houder. In het geval van de Espetada Madeirense kun je Portugees brood op een bordje onder de spies leggen wat daardoor wordt doordrenkt met de heerlijke jus die van de spies lekt!

Favoriete restaurants: O Farol, Galé

Je zult er nooit per ongeluk terecht komen als je het niet weet te vinden (tenzij je in het naastgelegen hotel slaapt natuurlijk), maar het is absoluut de moeite waard! Bar Restaurant O Farol is ideaal voor een hapje en/of drankje voor degenen die op zoek zijn naar een wat hippere sfeer, in een rustgevende buitenwijk van Albufeira. Weinig toeristen dus en veel hippe Portugezen.

De beste Portugese olijfoliën

Foto: advencap (Flickr)

Foto: advencap (Flickr)

De International Olive Council heeft de jaarlijkse Mario Solinas prijzen uitgereikt aan de olijfoliën met de beste kwaliteit ter wereld. Verreweg de meeste bijdragen kwamen uit Spanje en Portugal en er werden dan ook in verschillende categoriën prijzen gewonnen. De beste Portugese olijfoliën op een rijtje:
* Jeronimo Pedro Mendoça de Abreu e Lima – Quinta da Fonte – Vale de Madeiro (eerste prijs categorie intense ripe fruitiness)
*Sociedade Agricola do Monto Novo e Figuerinha, Beja (eerste prijs categorie medium ripe fruitiness)
*Casa Agrícola Roboredo Madeira – Almendra (tweede prijs categorie intense ripe fruitiness)
* Filipe José de Albuquerque Roboredo Madeira – Vilar de Amargo (derde plaats categorie medium ripe fruitiness)

Voor een overzicht van de gehele uitslag zie de website van de IOC

Vinho verde wordt nieuwe zomerdrankje

Foto: Ginnerobot (Flickr)

Foto: Ginnerobot (Flickr)

Volgens de trendwatchers gaat de vinho verde deze zomer de rosé van zijn troon stoten op de Nederlandse markt. Met de frisse en fruitige smaak en het lage alcoholpercentage is het bij uitstek een wijn voor een zwoele zomerdag. Vinho verde, oftewel groene wijn, is een wijn die uitsluitend in Portugal geproduceerd wordt. In het gebied tussen de Douro en de Minho in het noord-westen van het land wordt deze wijn sinds 1908 gemaakt van hoofdzakelijk de witte druivenrassen Loureiro, Alvarinho, Arinto e Trajadura. De wijn heeft niet de naam groen vanwege zijn kleur, maar door het gebruik van nog jonge druiven. Recent vond er een gala plaats om de beste groene wijnen van het land te kiezen. De winnaars waren: Margens Avesso 2008, Quinta de Gomariz Loureiro 2008, Foral de Melgaço Alvarinho 2008, Quinta do Regueiro Alvarinho 2008 e Quinta de Linhares Avesso 2008. Maar naar mijn idee is de rosé groene wijn die je voor een paar euro bij de Lidl in Portugal koopt ook héérlijk!! In Nederland kun je vinho verde kopen bij bijvoorbeeld de HEMA, maar sommige supermarkten verkopen ook de bekende Casal Garcia.

Favoriete restaurants: Ramires in Guia

Frango Piri Piri kom je overal in Portugal tegen. Het zijn stukken gegrillde kip die gekruid zijn met het pikante kruid piri-piri wat is over komen waaien uit de koloniën Mozambique en Angola. In vrijwel ieder overdekt winkelcentrum in Portugal vind je het restaurant Sr Frango da Guia waar je de kip kunt krijgen. De naam van dit restaurant geeft al aan dat de oorsprong van deze gekruide kip ligt in het plaatsje Guia, in de Algarve (tussen Albufeira en Armação de Pêra). Hier kwam José Carlos Ramires in de jaren ´60 op het idee om de kip te maken zoals ze dat in de overzeese gebieden deden, dus met piri-piri. In het kleine cafeetje in Guia begon het succes van deze overheerlijke kip. Dé plek om nu de frango piri-piri te eten is het restaurant in Guia dat naar deze man genoemd is: Churrasqueira Ramires.

Wijnfles nu ook leesbaar voor blinden

Wijnproducent Bacalhôa Vinhos de Portugal heeft wederom een witte en rode JP Azeitão op de markt gebracht. Er wordt een nieuwe markt aangeboord door de wijn een modern, jong en elegant imago mee te geven. Dit wordt ondermeer gedaan door de vormgeving van de fles. Naast het nieuwe imago valt ook het etiket in braille op. Door de fles leesbaar te maken voor iedereen hoopt het bedrijf een groter publiek te bereiken.

De Azeitão wordt in het gebied bij de stad Setúbal gemaakt. De rode wijn wordt gemaakt van het druivenras Castelão en de witte van de rassen Moscatel en Fernao Pires. De wijn wordt bestempeld als uiterst geschikt voor dagelijks gebruik (de échte Portugees drinkt altijd wijn bij zijn eten) en als een wijn die al op jonge leeftijd goed op smaak is.