Tolweg in de Algarve nog steeds mogelijk

Er gaan al jaren geruchten dat de Via do Infante, oftewel de A22, snelweg die van west naar oost door de Algarve loopt, een tolweg zal gaan worden. De regering zou de opbrengst ervan goed kunnen gebruiken. Maar er is angst dat de EN 125 die parallel loopt aan de snelweg net zoals jaren geleden weer een “doodsweg” zal worden, door de vele ongelukken. Gisteren presenteerde de Minister van Openbare Werken, Mário Lina, echter een plan om de EN 125 veiliger te maken. En als dat plan in 2012 gerealiseerd is zou de A22 best wel eens een tolweg kunnen gaan worden.

Premier José Socrates bepaalde enige tijd geleden dat er geen tolwegen zullen worden geopend op plaatsen waar mensen niet kunnen kiezen voor een alternatieve weg. In zijn huidige toestand is de EN 125 geen alternatief, maar over drie jaar zeker wel, aldus Mário Lina. Tussen 1998 en 2007 was de EN 125 de op één na gevaarlijkste weg van Portugal, maar het plan Algarve Litoral moet voor veiligheid zorgen. Het idee is om de verkeerslichten te laten verdwijnen en 71 nieuwe rotondes te plaatsen. Dit om een betere doorstroom te bewerkstelligen. Ook is het de bedoeling dat er minder oversteekplaatsen voor voetgangers zullen komen en dat rond de bushaltes duidelijke voetgangerszones worden gecreëerd.

De werkzaamheden zullen al in mei beginnen en zorgen direct voor 1000 arbeidsplaatsen. Het totale traject heeft een afstand van 273 km en de verwachting is dat de kosten zullen uitkomen op 399 miljoen euro. Naast de veiligheidsmaatregelen komen ook andere aspecten aan bod. Zo komen er geluidswallen langs de druk bewoonde gedeeltes van de route, wordt de straat mooier gemaakt door groenere bermen en zijn reclameborden straks alleen nog toegestaan binnen de dorpskernen. Leuk detail voor de Nederlander: het is tevens de bedoeling een fietspad aan te leggen langs het gehele traject.

Bron: Jornal de Notícias en Observatório do Algarve

Lees ook:Algarve bang voor besmettingen Mexicaanse griep uit Engeland
Lees ook:Borden snelweg informeren over goedkoopste benzine
Lees ook:Per trein langs de Douro
Lees ook:Dolfijnen zoeken in de Algarve
Lees ook:Portugal verwelkomt eerste Iberische lynx

2 reacties op “Tolweg in de Algarve nog steeds mogelijk

  1. Dick Knoth

    Het fietspad langs de gehele Algarve van 170 km lang is in 2008 al geopend

      /   Beantwoorden  / 
  2. willekekoerhuis

    ja, de 214 km tellende Ecovia met zijn blauwe streep. Inderdaad, die is er al even. Maar een daadwerkelijk fietspad langs de EN125 is een ander verhaal

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.