Durão Barroso levert cadeaus netjes in

De 27 leden van de Europese Commissie, waaronder dus ook voorzitter Durão Barroso, krijgen soms cadeautjes. Maar die mogen ze niet allemaal houden. Er is contractueel vastgelegd dat ze de cadeautjes van boven de € 150,- in moeten leveren. Dus dat doen ze dan ook netjes…

De meeste van deze cadeautjes kreeg Durão Barroso. Tussen november 2004 en november 2008 moest hij 92 keer de verleiding weerstaan om het misschien toch zelf te houden. Zijn top jaar was 2006, toen hij maar liefst 26 van deze luxe cadeaus ontving. Neelie Kroes, eurocommissaris voor mededinging, moest duidelijk ook te vriend worden gehouden. Zij ontving in de laatste vier jaar 30 maal een cadeau met een waarde van boven de € 150,- en behaalt daarmee de tweede plaats op de ranglijst.

Het gaat om zaken als tapijten, schilderijen, bronzen beelden, pennen, zilveren of kristallen voorwerpen of andere kunstvoorwerpen. De schenkers zijn niet bekend gemaakt, maar zijn bijvoorbeeld staatshoofden, nationale, regionale of lokale overheden, universiteiten, internationale organisaties of handelsondernemingen. Barroso heeft de regel van de cadeaus zelf voorgesteld om geruchten van corruptie en vriendjespolitiek te voorkomen. Dit soort beschuldigingen dwongen de vorige voorzitter Jacques Santer zelfs tot aftreden. Desalniettemin is Barraso niet geheel gevrijwaard van kritiek. Hij wordt ervan beschuldigd reizen te hebben geaccepteerd, zoals een zomervakantie op een jacht van een Griekse magnaat.

De cadeaus worden niet teruggegeven aan de schenkers, maar worden aan liefdadigheid geschonken, worden geveild of worden bewaard voor het museum, wat ze al twee jaar van plan zijn te openen.

Bron: Correio da Manhã

Lees ook:Barroso herkozen
Lees ook:Durão Barroso scoort geen punten
Lees ook:Durão Barroso zo goed als zeker van verlenging termijn
Lees ook:Politicus van socialistische partij belaagd op dag van de Arbeid
Lees ook:Ana Moura alsnog op tournee door Nederland en België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.