Socialisten kiezen opvolger voor Sócrates

De leden van de Partido Socialista hebben dit weekend een opvolger gekozen voor het leiderschap van de partij na het aftreden van José Sócrates. De 49-jarige António José Seguro won de verkiezingen met 67,98% van tegenstander Francisco Assis (32,02%). Seguro zal het de komende tijd moeten gaan opnemen tegen de huidige premier Pedro Passos Coelho en begon direct met te zeggen dat hij geenszins van plan is grondwetswijzigingen toe te staan die de arbeidsrechten of sociale rechten in gevaar brengen.

De nieuwe “secretário geral” van de socialisten hield een vijftien minuten durende toespraak na zijn overwinning. Hij stelde hierin dat de verplichtingen aan de troika de PS er niet van zullen behoeden politiek te bedrijven. Waar ruimte is voor alternatieven zal de PS op zoek gaan naar de beste mogelijkheden. Hij beklaagde zich -helaas- in zijn eerste toespraak direct over de regering van de PSD en CDS-PP. Dit ging natuurlijk over de voor de hand liggende zaken als de belastingverhoging en de breuk met de verkiezingsbeloftes. Jammer dat dit meteen weer de toon is; een positiever begin was wel eens leuk geweest. Verder beloofde Seguro de corruptie hard aan te gaan pakken en de partij te vernieuwen.

António José Seguro is afgestudeerd in Internationale Relaties, was eerder al leider van de jongerenafdeling van de PS en Europarlementariër. Of hij net als Sócrates prijzen in de wacht gaat slepen voor meest sexy man in Portugal is zeer te betwijfelen, maar laten we in ieder geval hopen dat hij een positieve invloed heeft op Portugal’s politiek.

Lees ook:Socialisten gaan voor homohuwelijk
Lees ook:Sócrates overleeft vierde motie van wantrouwen
Lees ook:Portugese politiek vraagt unaniem om nieuwe verkiezingen
Lees ook:Herkozen Sócrates start verkiezingscampagne
Lees ook:Grotere kans op minderheidskabinet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.