1500 kilo explosieven in Portugese ETA-woning

Waar aanvankelijk werd gesproken over 500 kilo explosieven en later over 700 kilo, spreken de Spaanse autoriteiten nu over 1500 kilo explosieven, die gevonden werden in een woning in de omgeving van Óbidos. Genoeg om honderden bommen mee te maken en de grootste hoeveelheid ooit die werd gevonden buiten Spanje. Naast de explosieven trof men ook twee laptops aan, landkaarten van Madrid, Cádiz, Noord-Portugal en Coimbra en drie telefoons, elk met een eigen etiket: “Madrid”, “Cádiz” en “Portugal”.

Er lagen ook identiteitsbewijzen in de woning. Eén van Andoni Zengotitabengoa Fernández, een ETA lid dat in 2000 werd veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf, maar in 2003 vluchtte, en één van Oier Gómez Mielgo, in 2001 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. In de gestolen bestelbus die de politie terugvond werd een supermarktbonnetje gevonden van 17 januari. De bewakingsbeelden van die dag zijn teruggekeken en lieten inderdaad Zengotitabengoa Fernández zien.

De organisatie die zich in Portugal bezighoudt met Veiligheid, Georganiseerde Criminaliteit en Terrorisme (OSCOT) vindt dat het tijd is voor de Portugese regering om met een verklaring te komen. Het is namelijk heel goed mogelijk dat dit niet de enige ETA activiteit is in Portugal en bovendien hebben de betrokkenen langere tijd hun gang kunnen gaan. De OSCOT wil een reactie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar deze blijft vooralsnog uit. Het enige wat Minister Rui Pereira kwijt wilde waren de dankzeggingen van de Spaanse Minister van Binnenlandse Zaken aan Portugal voor het doen van de vondst.

Lees ook:ETA maakte autobom in Portugal
Lees ook:ETA wilde logistieke basis in Portugal
Lees ook:Woning in Óbidos werd gebruikt door ETA
Lees ook:Acht nieuwe gezichten in Portugese regering
Lees ook:Stichter van bosbrand opnieuw in de fout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.