ETA maakte autobom in Portugal

Images_eta_espanhaDe Spaanse autoriteiten hebben bekend gemaakt dat na onderzoek van de woning in Óbidos duidelijk is geworden dat de ETA van plan was een autobom te maken, die bij een politiepost in Cádiz tot ontploffen gebracht zou worden. Dit werd opgemaakt uit de gevonden explosieven en de verschillende landkaarten in de woning.

Wat ook naar voren kwam is dat de ETA al zeker twee jaar aanwezig is in Portugal. Ontdekt is dat één van de voortvluchtige bewoners van het huis in Óbidos, Oier Gómez, in augustus 2008 een auto huurde in Faro, met de bedoeling deze tot ontploffing te brengen in Spanje. Het voertuig werd op 26 januari 2009 door de politie teruggevonden in Salamanca, met explosieven onder de stoel. Gezien het feit dat deze auto gehuurd was in Portugal, werd de politie dus al een jaar geleden gealarmeerd over mogelijke activiteit van de ETA in Portugal. Ook documentatie die werd gevonden in de woning in Óbidos zou erop duiden dat er meerdere ETA-bases zijn in Portugal.

De beide voortvluchtigen, Oier Gómez en Andoni Zengotitabengoa, zijn hoogstwaarschijnlijk niet meer in het land. De kans is groot dat ze teruggekeerd zijn naar Baskenland.

Lees ook:1500 kilo explosieven in Portugese ETA-woning
Lees ook:Woning in Óbidos werd gebruikt door ETA
Lees ook:Paus wil Portugese stoel graag houden
Lees ook:Overleden man pas na twee jaar gevonden in huis
Lees ook:Politie pakt mensen op na nieuwe ongeregeldheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.