Portugese economie afhankelijk van Europa

De Banco de Portugal maakte gisteren bekend dat voor 2009 een economische achteruitgang van 3,5% wordt verwacht. Dit is een forse aanpassing op de verwachting van januari, toen gesproken werd over 0,8%. De enige manier waarop de Portugese economie zou kunnen herstellen is als de Europese economie in zijn algemeenheid herstelt.

Een daling van 14,4% in private investeringen en 14,2% in export zijn voor Portugal veelzeggend. Dit zijn de sectoren die sterk afhankelijk zijn van de rest van Europa. Meer dan 80% van de export is voor Europese landen, dus zolang de economie daar niet aantrekt blijft de Portugese export achter.

De BdP hoopt dat de wereldeconomie in 2010 zal aantrekken. Dan blijft de schade voor Portugal beperkt. Als de crisis echter langer aanhoudt worden de gevolgen veel groter. Dit geldt bijvoorbeeld voor de werkloosheid. In februari kende Portugal een werkloosheidscijfer van 8,3%. Dit cijfer zal niet explosief groeien als het vanaf 2010 beter gaat in Europa, aldus de voorzitter van de BdP.

Bron: Jornal de Notícias

Lees ook:Portugal niet langer in recessie
Lees ook:Portugezen onder meest depressieven van Europa
Lees ook:Portugees parlement akkoord met lening aan Griekenland
Lees ook:Durão Barroso scoort geen punten
Lees ook:Aantal Oost-Europese immigranten blijft toenemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.