Portugezen onder meest depressieven van Europa

Een recent uitgevoerde Eurobarometer onderzocht de mentale gesteldheid van de verschillende Europese volken. Zoals te verwachten viel behaalde Portugal de top in de lijst van trieste en gedemotiveerde volken. Samen met Bulgarije en Hongarije zijn de Portugezen de meest depressieve inwoners van Europa.

Iedereen die langere tijd in het gezelschap van Portugezen verkeert weet dat het niet het meest optimistische en trotse volk is wat je tegenkomt in Europa. Het is niet voor niets dat de fado en het woord saudade hier vandaan komt. Als je iemand vraagt hoe het gaat is het antwoord altijd mais o menos (min of meer), nooit zul je horen dat het goed gaat. Op het journaal kom je continu statistieken tegen waaruit de achterstand van het Portugese volk bij de rest van Europa blijkt, alsof ze er juist trots op zijn dat ze achterlopen. Kortom, deze uitslag was te verwachten.

Uit het onderzoek bleek dat 92% van de Portugezen de economische situatie van het land slecht noemt, 95% van de onderzochten zegt depressief te zijn als het gaat over beroepsperspectieven en meer dan de helft is ontevreden met het leven dat ze leiden. Dit heeft niet persé met de huidige crisis te maken, maar vooral ook met de economische achterstand die Portugal had ten opzichte van de rest van Europa in de laatste decennia, aldus de Engelse krant The Economist, die op zoek ging naar oplossingen voor de Portugezen.

The Economist vond in de eerste plaats enkele pluspunten in de Portugese economie: de export neemt toe op belangrijke nieuwe markten als Angola en Brazilië, de banken zijn redelijk stabiel blijven staan en het land is zeer vooruitstrevend op het gebied van duurzame energie. Maar de bevolking is nog niet direct enthousiast te krijgen over deze successen ten gevolge van de economische achterstand ten opzichte van de andere Europese landen.

The Economist geeft de oplossingen voor het probleem: meer flexibiliteit in wetgeving omtrent arbeid, minder bureaucratie, meer geschoold personeel, meer competiviteit en een soepeler justitieel apparaat. Het IMF zou al hebben aangegeven dat Portugal´s problemen intern zijn en niet mondiaal, maar voorlopig is er onder de huidige politieke elite nog onvoldoende kracht om met de nodige hervormingen te komen. Bovendien is het natuurlijk ook nog de vraag of de depressiviteit van de Portugezen puur economisch is. Wellicht is het ook cultureel bepaald en daar zullen hervormingen niet zo snel iets aan doen.

Bron: The Economist

Lees ook:Dubbel zoveel deelnemers aan Gay Parade Lissabon
Lees ook:Portugese economie afhankelijk van Europa
Lees ook:2009 zeer slecht jaar voor Algarve
Lees ook:Portugezen melden zich vaak ziek
Lees ook:Portugal beperkt toestroom migranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.