Twee miljoen Portugezen onder armoedegrens

Onderzoek binnen de Banco de Portugal heeft uitgewezen dat twee miljoen Portugezen leven onder de armoedegrens. Maar liefst 15% hiervan zijn kinderen. Die armoedegrens is vastgesteld op gelijk of minder dan 60% van het gemiddelde Portugese maandelijkse inkomen, wat voor 2006 (periode van het onderzoek) neerkomt op een bedrag van € 406,- per maand (dus een gemiddeld maandelijks inkomen is nog geen €680,- per maand!). Dit zijn schokkende cijfers voor een bevolking van nog geen 11 miljoen mensen.

Uit het onderzoek blijkt een duidelijk verband tussen onderwijs, werkgelegenheid en armoede. De Portugese armen zijn vooral te vinden in families waar minimaal één familielid werkloos is, éénouder gezinnen waarvan de volwassene niet werkt, grote families waar minimaal één volwassene niet werkt en onder ouderen met weinig of geen opleiding. 40% van de armen boven de 40 jaar hadden geen of nauwelijks onderwijs genoten. Aan de andere kant bleek 25-30% van de armen toch regelmatig werk te hebben.

De onderzoeker Nuno Alves hoopt dat met de toename van geschoolde mensen de armoede ook automatisch zal worden teruggedrongen. De vraag blijft echter hoe de toenemende werkloosheid door de crisis de armoedecijfers zullen beïnvloeden. In de linkse krant Esquerda wordt de Portugese overheid opgeroepen het probleem van de armoede aan te pakken, met bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen, pensioenen en een beter onderwijssysteem.

Bron: www.esquerda.net

Lees ook:Portugezen hebben weinig hoop voor toekomst
Lees ook:Bijna 2 miljoen Portugezen leven van minder dan 414 euro per maand
Lees ook:Vrouwen krijgen minder betaald dan mannen
Lees ook:Portugal cancelt twee miljoen Mexicaanse griepvaccins
Lees ook:Portugees gebruikt 109 liter water per dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.