Moord in stemlokaal tijdens gemeenteverkiezingen Portugal

(foto: Jeff Kubina, Flickr)

(foto: Jeff Kubina, Flickr)

Vandaag trokken de Portugezen voor de derde keer dit jaar naar de stembus, dit  maal voor de gemeenteverkiezingen. In het dorpje Ermelo (Vila Real) is echter niet de verkiezingsuitslag het gesprek van de dag, maar de schietpartij die plaatsvond in het stemlokaal en die een man het leven kostte. De echtgenoot van de huidige burgemeester Glória Clemente was het doelwit en de dader de socialistische kandidaat António Cunha.

Maximino Clemente was rond zeven uur vanochtend bezig met de voorbereidingen voor de verkiezingsdag toen António Cunha binnenkwam met een jachtgeweer. Volgens ooggetuigen liep hij zonder iets te zeggen af op Maximino Clemente en schoot hem neer. Vervolgens sloeg Cunha op de vlucht. Maximino was 58 jaar en vader van zes kinderen.

António Cunha heeft er al twee ambtstermijnen opzitten als burgemeester van Ermelo, maar verloor zijn positie aan PSD-kandidate Glória Clemente. Sindsdien was er sprake van enige wrijving tussen de beide politici en tussen de lokale vertegenwoordigers van PS en PSD. Deze wrijving had al geleid tot dreigementen, waardoor de lokale politie had besloten extra beveiliging in te zetten bij de twee stemlokalen, om ongeregeldheden te voorkomen. Het leed was echter al geschied voordat de deuren van het stemlokaal openden.

Humberto Serqueira, PS kandidaat in Mondim de Basto, verklaarde vanochtend aan de Portugese pers dat Cunha had gehandeld uit zelfverdediging. Het zou juist Clemente zijn geweest die was begonnen met schieten. Inmiddels heeft hij zijn verklaring weer ingetrokken, omdat hij niet aanwezig was op de plaats van het incident. De verkiezingleus van António Cunha tijdens deze verkiezingen was “Ermelo kan niet angstig zijn”. Een interessante leus voor iemand die nog voor de aanvang van het stemmen de man van zijn concurrente vermoord. De politie denkt dat hij gevlucht is naar het Parque Natural do Alvão en is een zoekactie begonnen.

Lees ook:Verdachte van moord verkiezingsdag meldt zich
Lees ook:Stemlokaal deelt verkeerde stembiljetten uit
Lees ook:Rellen voorafgaand aan Portugese bekerfinale
Lees ook:Durão Barroso zo goed als zeker van verlenging termijn
Lees ook:Politie pakt mensen op na nieuwe ongeregeldheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.