Nog een Braziliaan naar Portugees nationaal elftal?

In een interview met het Braziliaanse kanaal Sporttv verklaarde Sporting-aanvaller Liedson vorige week volledig beschikbaar te zijn voor het Portugese nationale elftal. Hij zou daarmee in de voetsporen treden van Deco en Pepe, ook Brazilianen van geboorte, die de Portugese nationaliteit aannamen om voor het Portugese elftal te mogen uitkomen. De vraag is echter of bondscoach Carlos Queiroz wel zit te wachten op de Braziliaanse spits.

Liedson verklaarde dat als de naturalisatie geregeld zou zijn hij geen enkel bezwaar zou hebben voor het Portugees nationaal team uit te komen. Hij voelt zich Portugees, verbonden met het volk en de geschiedenis. De best presterende buitenlandse spits in de geschiedenis van Sporting laat het over aan de verantwoordelijken of zij hem willen uitnodigen of niet.

Het is niet dat hij niet van zijn geboorteland houdt, maar Liedson wijst op de grote concurrentie in de Braziliaanse selectie. Aangezien hij er daar niet tussen komt wil hij zijn diensten aanbieden aan Portugal. Op de vraag hoe hij zich zou voelen als Portugal en Brazilië tegen elkaar moeten spelen antwoord hij dat zijn ´hart verdeeld zou zijn´. Maar omdat hij een professioneel is, zou hij uiteraard strijden voor de winst van Portugal.

Bondscoach Carlos Queiroz zei in een reactie op het aanbod van Liedson dat het absurd zou zijn om de mogelijkheid niet in overweging te nemen. Desondanks is er, zo werd vandaag bekend, nog niets aangaande het voorstel op de agenda van de Federação Portuguesa de Futebol (FPF) gezet. Voorzitter Gilberto Madaíl zegt dat hij wacht op een teken van de bondscoach, maar deze ontwijkt voorlopig het thema. Quieroz zegt dat er teveel accent wordt gelet op deze oplossing, terwijl het juist in totale context gezien moet worden. Er is meer te bespreken rond het nationale voetbal dan het geval Liedson. Insiders beweren dat Queiroz een afweging wil maken tussen de oplossing van het uitnodigen van Liedson en een meer lange termijn oplossing in het zoeken naar een jonge speler voor de aanvalspositie.

In tussentijd is het wachten ook op Sporting die nog geen stappen heeft ondernomen tot de naturalisatie-aanvraag van de spits. De Portugese nationaliteit kan na zes jaar woonachtigheid in het land worden verstrekt, maar de aanvraag kan al worden gedaan na vijf jaar, exact het aantal jaar dat Liedson nu voetbalt in Portugal.

Het is spijtig dat de Portugezen in hun wanhopige strijd om voetbalsucces hun toevlucht zoeken tot dit soort oplossingen. Waarom zouden ze genoegen nemen met de afdankertjes van het Braziliaans nationaal elftal? Waarom wordt er niet meer geïnvesteerd in eigen Portugees talent? En als het talent op een bepaald moment ontbreekt is dat jammer maar waar. Nu is het iets anders als een speler die al genaturaliseerd ís wordt toegelaten, maar om iemand speciaal te naturaliseren om hem te kunnen uitnodigen gaat te ver. Het is al vervelend genoeg dat het clubvoetbal weinig meer te maken heeft met de nationale achtergronden van de clubs, maar laten we het nationale voetbal alsjeblieft binnen de grenzen houden.

Bron: http://aeiou.expresso.pt en http://dn.sapo.pt/

Lees ook:Braziliaan Liedson uitgenodigd voor Portugees elftal
Lees ook:Positie Portugese bondscoach uitzichtloos
Lees ook:Sporting maakt zich op voor afscheid Liedson
Lees ook:De vierentwintig van Queiroz
Lees ook:Pepe uitgenodigd voor kwalificatieduel tegen Albanië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.