Murça: de legende van het varken

In het hoge noorden van Portugal ligt een klein dorp met iets meer dan tweeduizend inwoners, genaamd Murça. Op het Praça 31 de Janeiro is één van de bekendste beelden van Portugal te vinden: de “Porca de Murça“. Het is een granieten beeld van een enorm varken, zoals je op de foto hiernaast ziet. Uiteraard hoort hier een legende bij, die in de loop der jaren wat veranderingen heeft ondergaan, maar de meest traditionele versie is:

In de achtste eeuw werd het gebied rond Murça geteisterd door vele beren en wilde zwijnen. De bevolking riep de hulp in van de edelmannen om jacht te maken op de dieren, met als gevolg dat ze vrijwel uitgeroeid werden of verdreven werden naar verder gelegen gebieden. Eén van de zwijnen was echter zo groot, woest en wild dat de jagers er niet in slaagden het dier te doden. Uiteindelijk lukte het de Senhor van Murça, een sterk en moedig ridder, in 755 de bevolking te bevrijden van het monsterlijke beest. Uit dankbaarheid werd het standbeeld opgericht  en jaarlijks doneerden de inwoners drie pond bijenwas aan de edelman en zijn erfgenamen.

Kleine tegenstrijdigheid in dit verhaal is dat het gaat om de Porca de Murça, oftewel de “Zeug van Murça”, hoewel het duidelijk om een beer (in de zin van mannelijk varken) gaat. Om die reden is het misschien logischer dat de oorsprong van dit varken ligt bij de pre-romaanse volken die dergelijke beelden gebruikten als vruchtbaarheidssymbool. Naast het varken op het plein, kom je de Porca de Murça ook tegen in het wapen van de stad.

Naast het varken vind je in Murça ook de Pelourinho de Murça, een zestiende eeuwse schandpaal, de Igreja Matriz en de Capela de Misericórdia de Murça. Uit de tijd van de romeinen is een stuk van de Via Romana en de romeinse brug terug te vinden. Het is een hoofdzakelijk agrarisch dorp waar olijfolie (Azeite Porca de Murça) en portwijn (Caves da Porca) de belangrijkste lokale producten zijn.

Lees ook:Eén van Portugal´s mooiste dorpen: Piódão
Lees ook:Vierhonderd kinderen met Mexicaanse griep in dorp met vijf scholen
Lees ook:Praia da Luz wil Maddie vergeten
Lees ook:Valentijn: Op traditionele wijze de liefde verklaren
Lees ook:Het Blauw van de Alentejo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.