Eén van Portugal´s mooiste dorpen: Piódão

In het gebergte Serra do Açor ligt het bijzondere dorpje Piódão. Er wonen nog geen driehonderd inwoners, waarvan de meeste nogal op leeftijd zijn, en er rijden geen auto´s. Het dorpje is zo bijzonder vanwege de huizen: ze zijn allemaal gemaakt van leisteen, hebben dakpannen op de daken en de houten vensters en deuren zijn blauw geschilderd. Om deze traditionele manier van bouwen in stand te houden staat Piódão op de lijst van beschermde dorpen. Het won ook al eens de Zilveren Haan, een prijs die wordt uitgereikt aan het meest typische dorp van Portugal.

Piódão ligt gebouwd tegen een helling, dus je zult flink moeten klimmen om het dorpje te bekijken. De meeste huizen bestaan uit twee verdiepingen, waarvan de onderste wordt gebruikt voor opslag van bijvoorbeeld aardappelen, maïs of bonen. Dit zijn de produkten die de inwoners van het hoofdzakelijk agrarische dorp verbouwen. Daarnaast worden veel schapen en geiten gehouden, doet men aan wijnbouw en zijn er ook enige imkers in het dorp. Een wandeling door de omgeving is zeer de moeite waard. Onderweg kun je genieten van het prachtige uitzicht en de veelzijdige flora. Elk seizoen biedt zijn eigen fascinerende scala aan kleuren in het gebied. Enkele honderden meters boven het dorp vind je een waterval.

Je kunt in het dorp een museum bezoeken om een indruk te krijgen van hoe het er vroeger aan toe ging. Ook is een bezoek aan één van de drie restaurants/cafés in het dorp een aanrader, omdat je er de typische streekgerechten kunt proeven. In het winkeltje kun je de lokale medronho of honing kopen, en natuurlijk miniatuur leisteen figuurtjes. Ook is het mogelijk te overnachten in het dorp, bijvoorbeeld in het Casa da Padaria of het Estalagem do Piódão. Je kunt er ook een dagtrip van maken als je bijvoorbeeld overnacht in Coimbra of de Serra da Estrela.

Lees ook:Natuur en traditie: bezoek het dorpje Pia do Urso
Lees ook:Acht dorpen van weleer
Lees ook:Luisteren naar Portugese geluiden
Lees ook:Eerste grote bosbrand in de Algarve
Lees ook:Onderdelen noodbrug bereiken Madeira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.