De Romaria van Nossa Senhora d´Agonia

romariaIn Portugal´s noorden vindt van 19 tot en met 22 augustus één van de grootste en meest spectaculaire romarias van het land plaats: de Romaria de Nossa Senhora d´Agonia in Viana do Castelo.

De letterlijke vertaling van het woord romaria is bedevaart. Bij deze bedevaart in Viana do Castelo, die stamt uit de achttiende eeuw, zijn het in de eerste plaats de zeelieden die de Heilige Maagd dank zeggen voor haar hulp ten tijde van storm en schipbreuk. Hoogetepunt is dan ook de processie op de Lima rivier op vrijdag 20 augustus (14.30-17.00u) waarbij talloze bootjes onder luid getoeter de Maagd volgen.

Een ander hoogtepunt zijn de tapetes floridas van de Ribeira. In de nacht voorafgaand aan de processie zijn de bewoners van de Ribeira druk met het maken van deze tapijten van bloemen, waarbij thema´s als de scheepvaart en visserij centraal staan. Als de Maagd de middag erna de boot verlaat wordt zij over deze bloementapijten terug gedragen naar haar kapel.

Een derde hoogtepunt is het Festa do Traje. Naast het religieuze aspect is ook folklore zeer belangrijk in deze Romaria. Er wordt allerlei klederdracht getoond, maar ook zaken als de traditionele filigraan sieraden. Dit  onderdeel van het programma wordt op de laatste dag van de Romaria gehouden (22 augustus, 22.00 uur). Ter afsluiting volgt nog een groot vuurwerk.

Dit is slechts een greep uit de festiviteiten. Je vindt nog veel meer optochten (met praalwagens of grote poppen), muzikale optredens en markten gedurende deze dagen. Voor meer informatie is er de website (alleen in Portugees).

Lees ook:Duizenden bedevaartgangers naar Loulé
Lees ook:Festas do Mar in Cascais
Lees ook:Man valt dood tijdens optocht
Lees ook:Twee Nederlanders in Ronde van Portugal
Lees ook:Eerste stad van Portugal tegen stierenvechten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.