Oefening aardbeving verloopt niet soepel

Gisteren om 14.30 uur vond een aardbeving van 6.7 op de Schaal van Richter plaats in Vila Franca de Xira en Benavente. Er zijn 4.000 daklozen, 50 doden en 124 zwaargewonden. Dit is althans het scenario van de oefening PTQUAKE09 die momenteel plaatsvindt in Portugal om te testen of men goed is voorbereid op een eventuele echte aardbeving. Vorig jaar in mei en november werden er ook al oefeningen gedaan in het gebied. Deze derde oefening onderscheidt zich door het internationale karakter, want honderdzestig teams uit Griekenland, Spanje en Frankrijk doen ook mee.

De laatste oefening in november had belangrijke problemen aan het licht gebracht op het gebied van informatie en communicatie. Die waren tijdens deze oefening onder controle gebracht, maar deze keer ontstond er urenlange vertraging in het programma. Volgens de krant Correio da Manhã was het wachten op de Grieken en Spanjaarden, die zich pas drie uur later meldden dan de overige hulptroepen. Tientallen vrijwillige figuranten moesten dus wachten om “gered” te worden. De organisatie verklaarde dat de opgelopen vertraging ook weer een belangrijke les is voor de toekomst.

Toevallig overleed gisteren de enig overgebleven overlevende van de laatste zware aardbeving in Portugal. Barbara Ganhão maakte op 23 april 1909 de aardbeving van Benavente mee. Ze zou zaterdag 106 jaar zijn geworden.

Bron: Correio da Manhã

Lees ook:Aardbeving Italië roept vragen op bij Portugezen
Lees ook:José Mourinho in scheiding?
Lees ook:Varkensgriep: twee Portugezen in quarantaine
Lees ook:Crisis brengt steeds meer vrouwen in prostitutie
Lees ook:Durão Barroso levert cadeaus netjes in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.