Aardbeving Italië roept vragen op bij Portugezen

Het drama wat zich deze week afspeelde in Italië roept bij veel Portugezen vragen op. Daar schudt met regelmaat ook de aarde, hoewel de laatste zware aardbeving 100 jaar geleden plaatsvond. Op 23 april 1909 werd de regio Benavente (Ribatejo) getroffen door een beving met dezelfde kracht als de huidige beving in Italië (6.3 op de Schaal van Richter). Hierbij kwamen 60 mensen om het leven en bleef praktisch geen enkel huis overeind staan. Hoewel 100 jaar lang geleden lijkt, blijft Portugal één van de Europese landen met het grootste aardbevingsrisico.

Eén van de ergste aardbevingen van de wereldgeschiedenis vond in Portugal plaats in 1755. Het epicentrum lag in de Atlantische Oceaan, op zo´n 200 kilometer van Cabo de São Vicente en de schok had een kracht van 9.0 op de schaal van Richter. De aardbeving werd gevolgd door een tsunami en een vreselijke brand. De Algarve en Lissabon liepen de grootste schade op en rond de 100.000 mensen zouden zijn omgekomen. Een dergelijke aardbeving vindt volgens wetenschappers om de 2000 jaar plaats.

De aardbeving in Italië herinnert de Portugezen er aan dat het gevaar dichtbij is en roept verschillende vragen op. Zijn de huizen wel veilig en is het land voorbereid op een ramp als deze? In november van vorig jaar werd er rond Lissabon een grootscheepse oefening gehouden door verschillende hulpdiensten, die de zwakke punten in het bestaande noodplan moest blootleggen. In mei zal een dergelijke oefening herhaald worden in samenwerking met hulpdiensten uit andere landen. Het zogenaamde Plano de Emergência de Risco Sísmico (noodplan voor seismologisch risico) is voor de regio rond Lissabon al volledig uitgewerkt, maar is voor de Algarve nog niet helemaal compleet. De Algarve is een meer complex gebied omdat er een groot verschil is tussen de rustige winters en de uitermate drukke zomers.

De grote vraag die nu heerst in de pers is of een aardbeving voorspeld kan worden, zoals de Italiaanse wetenschapper vorige week deed.  De krant Jornal de Notícias hield een interview met António Mateus van de Faculdade das Sciencias in Lissabon, waarin wordt gezegd dat het onmogelijk is een voorspelling te doen over de komst van een aardbeving. Hij vindt wel dat de overheid meer geld zou moeten investeren in het beter in kaart brengen van de risico´s. Hoewel de grote lijnen van het seismologische gevaar in Portugal bekend zijn, zouden er meer details moeten worden onderzocht.

Het Instituto de Seguros de Portugal meldt dat slechts 10% van de huizen in Portugal een verzekering hebben voor de gevolgen van een aardbeving. Hoewel er een risico is, vinden de meeste Portugezen het blijkbaar nog niet dringend genoeg. Hoewel de gebeurtenissen van deze week daar misschien verandering in zullen brengen.

Bron: Jornal de Notícias

Lees ook:Portugezen slechter voorbereid op aardbeving dan Japanners
Lees ook:Portugal opnieuw bezorgd over aardbevingsgevaar
Lees ook:Opnieuw aardbeving in de Algarve
Lees ook:Gevaarlijke stranden in de Algarve
Lees ook:Oefening aardbeving verloopt niet soepel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.