Portugezen slechter voorbereid op aardbeving dan Japanners

De aardbeving en daaropvolgende tsunami die vanochtend Japan trof moet zo ongeveer van eenzelfde kracht zijn geweest als de ramp in Lissabon van 1755. De Portugezen werden vandaag herinnerd aan de gevolgen die het kan hebben om in een seismologisch actief gebied te wonen. Onmiddellijk rees de vraag in hoeverre Portugal klaar is voor een ramp van dergelijk formaat. Volgens een seismoloog van de Universiteit van Porto zijn de Portugezen allerminst voorbereid zoals de Japanners dat zijn.

Volgens Raimundo Delgado weet elke Japanner exact hoe te handelen ten tijde van een aardbeving. Ze hebben een overlevingskit klaarliggen met, zoals we vandaag op het nieuws hoorden, bijvoorbeeld een helm. In Portugal heeft men, ondanks de regelmatige aardbevingen, niets van dat alles. Op de vraag of de Portugese gebouwen bestand zouden zijn tegen dergelijk natuurgeweld antwoordde de wetenschapper dat ze “zouden moeten voldoen, als er tijdens de bouw tenminste aan de regels is voldaan”. Sinds de jaren tachtig is er in de bouwvoorschriften bewust rekening gehouden met de risico´s van een aardbeving. Er wordt echter vrijwel geen controle op uitgevoerd, waardoor het de vraag is of aannemers zich eraan houden.

Hoewel er een noodplan bestaat in het geval van een aardbeving is er dus nog één en ander te verbeteren in Portugal. Maar helemaal voorbereid kun je natuurlijk nooit zijn.

Lees ook:Portugal opnieuw bezorgd over aardbevingsgevaar
Lees ook:Aardbeving Italië roept vragen op bij Portugezen
Lees ook:“Vliegramp Faro was resultaat van fout piloten”
Lees ook:Oefening aardbeving verloopt niet soepel
Lees ook:“Problemen Portugal niet hetzelfde als problemen Griekenland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.