Baby sterft in de wachtrij van het ziekenhuis

FOTO: José Goulão (Flickr)

FOTO: José Goulão (Flickr)

Iedereen die wel eens een staatsziekenhuis in Portugal heeft moeten bezoeken weet dat geduld een schone zaak is. En dat je ongeveer struikelt over de zieke mensen in de gangen van het ziekenhuis. En dat je als niet-zieke die achterblijft in de wachtkamer maar moeilijk informatie kan loskrijgen over de toestand van de zieke. Geen ideale omstandigheden dus.
De discussie over de kwaliteit van de Portugese gezondheidszorg werd deze week aangewakkerd door een tragisch gebeuren in het ziekenhuis van Viana do Castelo. Afgelopen woensdagnacht stierf een babytje van 29 dagen oud op de schoot van de vader in de wachtkamer.

De familie van de baby legt de schuld niet bij het ziekenhuis, maar bij de huisarts. De baby werd de ochtend voor het drama naar het Centro da Saúde van Monção gebracht, omdat het niet stopte met huilen. Volgens de arts ging het om koliek en ze stuurde de familie naar huis. De baby stopte echter niet met huilen, waarop de ouders het jongetje ´s middags nogmaals naar de huisarts brachten. Toen werd gesuggereerd dat het misschien om een urineweginfectie zou gaan en na drie uur observatie werd het kindje naar het ziekenhuis gestuurd. Hiervoor werd geen ambulance opgeroepen, maar de baby werd de hele 90 kilometer in de auto meegenomen door de ouders. Na aankomst in het ziekenhuis overleed de baby. De huisarts wordt nu beschuldigd van nalatigheid in zowel het onderzoek als in het verzuimen een ambulance te regelen. Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen. Waar het jongetje met de naam Simão uiteindelijk aan overleden is, is nog onduidelijk.

Lees ook:Meisje geboren in berm langs snelweg
Lees ook:Slapende baby wordt overreden en overlijdt
Lees ook:Mogelijk slachtoffer Mexicaanse griep weigert behandeling
Lees ook:Tienermoeder in hongerstaking om kind te behouden
Lees ook:Nieuw ziekenhuis in Algarve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.