Papierindustrie helpt bij bestrijding bosbranden

brandMet nog drie actieve brandhaarden om 16.30 uur lijkt het langzaamaan rustiger te worden met de bosbranden. Zo veel vlammen als vorige week zijn er gelukkig niet meer. Online dagblad Destak schreef vandaag een artikel over de investeringen van de Portugese papierindustrie in het voorkomen van de jaarlijks bosbranden. De tien bedrijven die samen de CELPA (Associação  de Indústria Papeleira) vormen bezitten zes procent van het nationale bosgebied en geven jaarlijks 2,3 miljoen euro uit aan brandpreventie.

Volgens de CELPA dragen de investeringen aanzienlijk bij aan het terugbrengen van de schade. In de eerste tien jaar van dit millennium werd er tweemaal meer dan 5% van het CELPA-bosgebied getroffen door een bosbrand. In 2003 ging 13,2% in vlammen op en in 2005 53%. Nu er geld wordt gestoken in het controleren van de bossen, het schoonmaken van de paden en de aanleg en behoud van wegen liggen de cijfers aanzienlijk anders. In 2009 bleef de teller steken op 0,4%, oftewel 797 van de 201.000 hectare verbrandde.

Portucel Soporcel, de grootste van de papierproducenten, noemt de investeringen in brandpreventie essentieel, maar geeft aan dat het nog niet genoeg is. Er wordt nu veel gedaan om de branden te beperken, bijvoorbeeld door stroken kale grond te maken, waardoor een brand niet kan verspreiden, maar het voorkomen van een brand is nog altijd moeilijk. Altri Florestal zegt te hopen dat vooral bewustwording zal bijdragen aan het terugbrengen van het aantal bosbranden. Er zal een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden onder Portugezen die ze voorzichtiger doet omspringen met vuur.

De papierindustrie is zeer belangrijk voor Portugal. Maar liefst tien procent van de export komt hier vandaan. De vele eucalyptus bomen die voor dit doeleinde werden geplant zijn uitermate brandbaar en tijdens een bosbrand dan ook kansloos.

Lees ook:Opnieuw bosbranden in Portugal
Lees ook:Bosbranden eisen levens in Portugal
Lees ook:Actueel overzicht van de bosbranden
Lees ook:Ook grote bosbranden op Madeira
Lees ook:Man veroorzaakt bosbranden uit wraak op brandweer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.