Gaat Portugal de Grieken achterna?

nao_ao_pecHet gonst al weken van de geruchten, maar het blijft onduidelijk of Portugal´s financiële situatie dezelfde kant op gaat als die van Griekenland. In het ene mediabericht hoor je dat het slechts a matter of time is, terwijl er even later geschreven wordt dat het allemaal reuze meevalt. Tijd voor een overzichtje van de meningen.

Nadat het IMF, de EU en Griekenland vandaag tot een akkoord kwamen, verklaarde de Europese Commissie voorzitter Durão Barroso dat hij niet bang is dat Portugal besmet zal raken door de crisis in Griekenland. De socialistische regering onder José Sócrates heeft een reddingsplan opgesteld, het veel besproken PEC (Programa de Estabilidade e Crescimento), dat deze week ook door de belangrijkste oppositiepartij, de PSD, werd goedgekeurd. Deze eenheid zal er volgens Barroso voor zorgen dat Portugal zal ontsnappen aan de Griekse taferelen.

De directeur van Fitch, één van de kredietbeoordelaars, ziet het ook rooskleurig in. Volgens hem heeft Portugal historisch gezien een veel betere ervaring in het terugbrengen van de schuldenlast en ziet bovendien het PEC er veel beter uit dan het Griekse reddingsplan. De overheid heeft meer geloofwaardigheid, omdat er wordt ingegrepen voordat het te laat is, aldus Brian Coulton.

Standard & Poor ziet het echter minder zitten met Portugal en gaf het land deze week de A- status voor de lange termijn en de A-2 status voor de korte termijn. Ondanks de hervormingen van de laatste jaren in de publieke sector blijft Portugal´s  financiële situatie structureel zwak, zegt Standard & Poor´s Kai Stuckenbrock. Er worden vraagtekens gezet bij de mogelijkheid voor Portugal om voldoende buitenlandse investeringen binnen te halen en de internationale concurrentiepositie is te zwak. De bezuinigingsplannen die er nu liggen zouden onvoldoende zijn om de gaten te dichten, aldus Stuckenbrock. Ook ziet S & P een risico in de minderheidsregering van Sócrates, die voor alle wetsvoorstellen toestemming nodig heeft van de oppositie. Gelukkig heeft sinds de beslissing van Standard & Poor de PSD haar steun betuigd voor het socialistische PEC.

Het blijft afwachten of de Portugezen het hoofd boven water weten te houden. In 2009 was het begrotingstekort 9,4% van het BBP (de Grieken kijken tegen een begrotingstekort van 13,6% aan volgens de laatste cijfers). Het PEC moet er voor zorgen dat dit in 2010 wordt teruggedrongen tot minder dan 8,3%. Uitvoeren van het PEC zal echter nog niet zonder slag of stoot gaan, want andere oppositiepartijen, zoals de BE (Bloco de Esquerda) en de vakbonden zijn het niet eens met de bezuinigingsplannen. De 1 mei vieringen van gisteren waren dan ook vooral een moment van protest, zoals honderden actievoerders in de straten van Porto lieten zien. Stakingen en manifestaties zijn schering en inslag en 29 mei is gekozen als de grote dag voor een grote anti-PEC manifestatie in Lissabon.

Lees ook:Brussel wil meer bezuinigingen van Portugal
Lees ook:Kredietwaardigheid Portugal opnieuw verlaagd
Lees ook:“Problemen Portugal niet hetzelfde als problemen Griekenland”
Lees ook:Portugees parlement akkoord met lening aan Griekenland
Lees ook:Portugal wil 774 miljoen bijdragen voor Griekenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.