Cabo de São Vicente: feiten en fictie

“Het Einde van de Wereld”: zo wordt het meest zuidwestelijke punt van Europa, Cabo de São Vicente, veel genoemd. Dit geeft direct een mystieke klank aan de plek, wat alleen maar wordt versterkt als je er zelf staat. De enorme kliffen, het water rondom, de harde wind en het eindeloze uitzicht dragen bij aan het gevoel dat je op een hele speciale plek staat. Een plek waar veel over te vertellen is, maar of alles waar is…?

Om te beginnen bij de feiten: Cabo de São Vicente is onderdeel van het natuurgebied Parque Natural de Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. De daadwerkelijk Kaap is eigenlijk alleen het deel waar de vuurtoren staat (zie foto). Daarnaast heb je echter nog de andere uitloper van het schiereiland wat Ponta de Sagres wordt genoemd. Hierop staat het fort (Fortaleza de Sagres).

De kaap is zo´n 100 meter lang en de klif ruim 60 meter hoog. Op de punt zie je de vuurtoren, die van groot belang is voor de scheepvaart. In 1846 werd de vuurtoren voor het eerst in gebruik genomen, destijds nog werkend op olie. Aan het einde van diezelfde eeuw werd de vuurtoren gemoderniseerd en in 1926 werd de eerste elektrische lamp gebruikt. De lichtbundel bereikt een afstand van maar liefst 90 km. De vuurtoren in zijn huidige vorm is 24 meter hoog. Naast de vuurtoren zijn de resten van het Fortaleza de São Vicente te bezichtigen.

Het gebied werd gedurende het Neolithicum al beschouwd als heilige grond. De menhirs in het naburige Vila do Bispo getuigen hiervan. De Oude Grieken spraken over Ophiussa (Land van Serpenten) en de Romeinen noemden het Sacrum Promontorium (hoewel onbekend is of ze nou Cabo de São Vicente bedoelden of de Ponta de Sagres). Sommige mensen zeggen dat de zeevaardersschool van Hendrik de Zeevaarder in Sagres stond, maar dat wordt betwist door anderen die claimen dat deze in Lagos stond.

Omdat er veel onduidelijk is over dit gebied en zijn geschiedenis, is de grens tussen feiten en fictie moeilijk vast te stellen. Wat in ieder geval als fictie kan worden beschouwd is de legende die bestaat rond de Kaap. De legende van Os Corvos de São Vicente, oftewel de Raven van Sint Vincent, wordt op allerlei manieren verteld (hier is men het natuurlijk ook niet over eens). Een van de vele versies is de volgende:

In 304 n.C werd de Spaanse monnik Sint Vincent in Valencia ter dood veroordeeld door de Romeinse gouverneur Diocletianus. Zijn lichaam moest in het veld geworpen worden, zodat het door de wilde dieren verscheurd zou worden. Een grote raaf verscheen echter en verdedigde het lichaam van de monnik. Daarop bepaalde Diocletianus dat het lichaam in de zee gegooid moest worden, vastgebonden aan een molensteen. Zo gezegd, zo gedaan, maar het touw waarmee de monnik aan de molensteen zat knapte en het lichaam werd meegenomen door de zee. In de achtste eeuw spoelde het lichaam aan bij Cabo de São Vicente, in gezelschap van raven. Het lichaam werd door de toenmalige Moorse bewoners van de Algarve in de kleine moskee op de kaap geplaatst en de raven bleven waken over het graf van Sint Vincent. Het kwam Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, ter ore dat een lichaam van een heilige monnik lag begraven in de Algarve en hij besloot onmiddellijk tot een expeditie tegen de Moorse bezetters. In 1147 werden de Moren verslagen en het lichaam van St. Vincent werd overgebracht naar de kathedraal van Lissabon. Sint Vincent is sindsdien de beschermheilige van Lissabon en de raven zijn nog altijd te zien op het wapen van de stad.

Tegenwoordig is Cabo de São Vicente een van de grootste bezienswaardigheden van de Algarve. Het is een geweldige plek om foto’s te maken, je kunt er een prachtige zonsondergang zien, kijken hoe vissers stunts uithalen om uitgerekend daar hun hengel uit te gooien en natuurlijk (??) een lekkere Duitse worst eten. En als je het koud hebt door de enorme wind, koop je gewoon een wollen trui bij een van de kraampjes. Wie weet wordt je vergezeld door de raven…

Lees ook:De legende van oudejaarsavond
Lees ook:Zelf maken: Sopa da Pedra (en de legende erachter)
Lees ook:Laatste eerbetoon aan José Saramago
Lees ook:Sagres brengt bierfles met kurk
Lees ook:Tips voor kinderen in de Algarve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.