De serenade van de tandheelkunde studenten

Een tijdje geleden was ik op een rustige door de weekse dag met mijn moeder aan het dineren in Porto. We hadden de hele dag al de tunas (of eigenlijk de caloiros: de “groentjes” of feuten) door de stad zien zwermen en konden vanuit het restaurant zien dat ze ook ´s avonds nog op zoek waren naar een geschikte plek om hun kunsten ten gehore te brengen. Maar door de koude wind waren er nauwelijks mensen op straat en ook in de restaurants was maar weinig publiek te vinden. Ze waren dan ook verheugd toen ze mijn moeder en mij ontdekten op de eerste verdieping. Voordat we het wisten werden we omringd door een achttal zwart gecapete knullen met zware stemmen, bandola´s en mandolines. En er was natuurlijk niets toepasselijkers te zingen dan: Menina estás à Janela.

Het bleek uiteindelijk te gaan om de caloiros van de “Tuna de Medicina Dentária do Porto“, oftewel om studenten tandheelkunde. De “volwassen” tunos (een lid van een tuna heet een tuno) vormen een groep van zestien muzikanten die regelmatig optreden in Portugal, maar ook al een aantal reizen door Europa gemaakt hebben. Deze tuna heeft één van de betere websites van al de tunas die Portugal rijk is. Je vind er bijvoorbeeld een gedeelte in het Engels waarin de oorsprong van deze muzikale traditie wordt beschreven en de teksten van de belangrijkste serenatas. Stuk voor stuk odes aan de liefde, want de tunos mogen dan met de pet rondgaan na het optreden, maar de belangrijkste missie blijft natuurlijk het veroveren van de harten van de mooiste donzelas.

Bekijk de website (http://www.tunamedicinadentaria.pt/home.php) of zoek ze op in Porto!

Lees ook:Tunas festival in Faro
Lees ook:Portugal op je smartphone
Lees ook:Portugese ontwerpers op catwalk Paris Fashion Week
Lees ook:Portugal Fashion van start in Porto
Lees ook:“Slechts 51 procent van jongeren heeft eigen auto”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.