Cavaco Silva blijft president van Portugal

Met 52,94% wist de huidige Portugese president Cavaco Silva gisteren de presidentsverkiezingen in één ronde te winnen. Hiermee hebben de Portugezen ook nu weer voor continuïteit gekozen. Nadat de socialisten in 2009 werden herkozen om de Portugese regering te vormen (weliswaar deze keer in een minderheidskabinet) blijft dus de positie van de president in handen van een sociaal-democraat. Opmerkelijk dat ondanks alle ontevredenheid en crisis er weinig verandert op politiek terrein.

In het district Coimbra werd er opvallend weinig gekozen. Hier wilde men namelijk de ontevredenheid tonen over het opschorten van de aanleg van de Metro Mondego, het metronetwerk in en rond Coimbra. In de gemeentes Lousã en Miranda do Corvo kwamen hierdoor rond de 80% van de stemgerechtigden niet opdagen bij de stembus. In Serpins werd de deur van het stemlokaal zelfs vast geketend, zodat openen onmogelijk was. De verkiezingen werden daarom uitgesteld tot later deze week.

Landelijk gezien werd door 53,37% van de stemgerechtigde Portugezen niet gestemd, wat een nieuw record is voor Portugal. Het is jammer dat veel Portugezen ervoor kiezen hun ongenoegen te uiten door geen stem uit te brengen, want daardoor verandert er weinig. Grote verliezer was Manuel Alegre, de kandidaat voor de linkse partijen. De dichter behaalde vijf jaar geleden bij zijn vorige poging een beter resultaat dan nu. Hij bleef steken op 19,75%.

Lees ook:Geen werkloosheid onder vissers en schoenmakers
Lees ook:Stemlokaal deelt verkeerde stembiljetten uit
Lees ook:Presidentsverkiezingen weinig spannend
Lees ook:Setúbal vestigt record sardientjes eten
Lees ook:Portugees finalist bij Guggenheim wedstrijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.