Régua: Museu do Douro

Als je in het noorden van Portugal bent is het een soort van must om je te verdiepen in de cultuur van de port. Voor de hand ligt om in Vila Nova da Gaia (aan de overkant van de Douro vanuit Porto gezien) de bekende portkelders te bezoeken. Je wordt daar rondgeleid door een gids die je in rap tempo uitlegt hoe de port gemaakt wordt en wat de verschillen zijn tussen de vele soorten. Snel nog even twee glaasjes proeven en dan moet de volgende groep weer beginnen. Veel leuker, leerzamer en relaxter is eigenlijk het Museu do Douro in (Peso da) Régua. Dit nieuwe museum legt je ook alles uit over port, maar op een rustige en uitgebreide manier.

Régua, aan de oever van de Douro, was vroeger de hoofdstad van de port-productie. Al de port die in het meer oostelijke deel van de Douro werd geproduceerd moest eerst langs Régua om geregistreerd te worden. Zo werd zowel de productie als het transport gecoördineerd. Op een heuvel aan de overzijde van de Douro staat het symbool van de Sandeman port: de zogenaamde Dom Sandeman, de mysterieuze man in de zwarte studentencape en wijd gerande hoed, met een glaasje ruby port in zijn hand. Net zoals de Osborne-stier in Spanje het landschap siert, doet in Régua de Dom Sandeman dit.

Het Museu do Douro bestaat uit twee verschillende gebouwen, van elkaar gescheiden door enkele smalle straatjes. Je kunt zelf kiezen in welke van de twee gebouwen je begint, als je maar het betalingsbewijs bij de hand houdt. Het gebouw aan de Rua Marquês de Pombal is vanwege de ligging het meest voor de hand liggende beginpunt. Vanaf de weg langs de Douro zie je de achterkant van dit gebouw.Vroeger was dit gebouw de Casa da Companhia, waar in de achttiende eeuw de wijn werd gemaakt en opgeslagen.

In dit deel van het museum vind je de tijdelijke exposities. Op het moment is vooral de expositie over de marketing rond de port erg interessant. Hoe zagen de reclamefiches van de verschillende portmerken er uit en hoe veranderden ze in de loop van de tijd? Je ziet hoe bijvoorbeeld het merk Ramos Pinto veel sensuele afbeeldingen gebruikt, terwijl andere merken juist kiezen voor gezellige gezinstafereeltjes. Deze expositie is helaas nog maar te zien tot 2 mei.

In het gebouw aan de Rua da Ferreirinha vind je de permanente expositie, waar alles wordt uitgelegd over de flora van het gebied, de traditionele manieren van wijnbouw, het productieproces van de wijnen en het transport. Hier kun je ook deelnemen aan een proeverij of eten in het restaurant.

Museu do Douro:
Openingstijden: 10.00-18.00 uur, gesloten op zondag. Toegang: € 5,- pp

Lees ook:100 jaar oude port ter ere van 100 jaar Manoel de Oliveira
Lees ook:Per trein langs de Douro
Lees ook:Portugal herdenkt Amália Rodrigues
Lees ook:Favoriete restaurants: Mercearia in Porto
Lees ook:Voordeelpas voor toeristen in Porto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.