Categorie: "Politiek"

Socialisten kiezen opvolger voor Sócrates

De leden van de Partido Socialista hebben dit weekend een opvolger gekozen voor het leiderschap van de partij na het aftreden van José Sócrates. De 49-jarige António José Seguro won de verkiezingen met 67,98% van tegenstander Francisco Assis (32,02%). Seguro zal het de komende tijd moeten gaan opnemen tegen de huidige premier Pedro Passos Coelho en begon direct met te zeggen dat hij geenszins van plan is grondwetswijzigingen toe te staan die de arbeidsrechten of sociale rechten in gevaar brengen.

Extra belasting voor Portugezen

Commotie alom vanwege een door Premier Passos Coelho aangekondigde extra belasting, een zogenaamde “imposto extraordinário“. De Portugese regering zal fors moeten bezuinigen, óf ergens extra geld vandaan moeten halen om het begrotingstekort terug te dringen. Afgelopen week kondigde de kersverse premier aan dat deze buitengewone belasting één van de maatregelen zal zijn waar de bevolking mee te maken zal krijgen. Hoe deze belasting precies werkt? Dat laat hij ergens in de komende twee weken weten…

De nieuwe Portugese regering

De Portugezen zijn aanmerkelijk sneller dan de Belgen als het gaat om het vormen van een regering. Afgelopen week al presenteerde Pedro Passos Coelho het nieuwe Portugese kabinet, dat hij hoopt de komende vier jaar aan te voeren. Elf ministers zijn gekozen om de zware klus aan te gaan Portugal te besturen in deze tijd van financiele crisis en onvrede onder de bevolking. Dit zijn de elf “gelukkigen”:

PDS en CDS-PP bouwen aan nieuwe Portugese regering

De week na de verkiezingen zijn de kersverse regeringspartijen PDS en CDS-PP druk bezig met het uitzetten van het nieuwe beleid. Pedro Passos Coelho en Paulo Portas realiseren zich dat er een hoop werk aan de winkel is en hebben gezamenlijk besloten dat een vrije zomer er dit jaar niet inzit. Het parlement zal in ieder geval in juli en misschien zelfs ook nog een deel van augustus moeten doorwerken.

Voorwaarden lening aan Portugal ter discussie

Op 3 mei jongstleden tekende de Portugese regering en de oppositiepartijen PSD en CDS een overeenkomst met het IMF, de ECB en de EC, waarin stond vastgelegd wat de voorwaarden zijn voor de lening die Portugal ontvangt. Gisteren kwam vanuit de pers ineens het bericht dat er op 17 mei een ander document werd ondertekend door Socrates, waarin de voorwaarden hier en daar afwijken. Gevolg: een hoop gebakkelei.

De rechts-nationalisten in Portugal

De economische crisis en de toestroom van immigranten heeft in verschillende Europese landen geleid tot een toenemende populariteit van (extreem) rechtse partijen. De Oostenrijkse  FPÖ, het Vlaams Belang of de Lega Nord in Italië zijn hiervan enkele voorbeelden. In Portugal wordt deze kant van het politieke spectrum vertegenwoordigd door de Partido Nacional Renovador, één van de deelnemers in de komende verkiezingen.

Verkiezingen in Portugal: een update

Nog drie weken en dan moeten de Portugezen weer naar de stembus. Ze moeten kiezen voor een partij die weinig beleid kan maken, maar vooral de regels zal moeten volgen van de “troika” (EC, IMF en ECB). Sinds de bezuinigingsplannen van de vorige regering en het daaropvolgende aftreden van Sócrates, leek oppositiepartij PSD vooral te profiteren van de wanorde. Inmiddels is deze voorsprong echter alweer teniet gedaan en is het één groot raadsel hoe Portugal´s toekomstige regering er uit zal gaan zien.

Prins Charles op bezoek in Portugal

Vandaag gaat een driedaags bezoek van Prins Charles en Camilla Parker Bowles aan Portugal van start. De band met Engeland heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Portugal en is nog altijd zeer belangrijk. Al was het maar vanwege het grote aantal Britten dat Portugal bezoekt of er is gaan wonen. Het prinselijk paar staat na de ontvangst door president Cavaco Silva in het Palácio de Belém een druk programma te wachten.

Herkozen Sócrates start verkiezingscampagne

Een groot deel van het Portugese volk mag het vertrouwen in hem zijn verloren, de eigen socialistische aanhang staat nog steeds achter José Sócrates. Met 93,3% van de stemmen werd hij gisteren herkozen als lijsttrekker voor de Partido Socialista. Hoewel de datum van de verkiezingen nog niet eens bekend is (Cavaco Silva zal het deze week bekend maken), is de verkiezingsstrijd al in alle hevigheid losgebarsten. Het komt vooral neer op Sócrates die zegt dat de PSD niet deugt en Passos Coelho die hetzelfde zegt over de socialisten.