Categorie: "Religie"

Albufeira in religieuze sferen

Dit weekend laten de vissers van Albufeira zien dat er meer is dan strand, zee, zon en uitgaan in dit toeristische oord in de Algarve. Tijdens het Festa da Senhora da Orada wordt de beschermheilige van de vissers rondgevaren op zee in een optocht van boten.

Kerk wil geen ruimere openingstijden winkels

Heerlijk vind ik het dat je in Portugal op zo ongeveer elk moment van de dag naar de winkel kunt. ´s Avonds om tien uur nog even snel iets leuks kopen om later op de avond aan te trekken, of het zeer belangrijke missende ingrediënt nog gewoon te kunnen kopen tijdens het koken: ideaal!

Gelovigen ontstemd over verlies van pastoor

In het hart van de Portugese Katholieke Kerk, Braga, is een hoop oproer ontstaan door het afzetten van pastoor Peixoto Lopes de Fafe door de bisschop van Braga, D. Jorge Ortiga. De gelovigen van de parochie Fafe willen niets weten van het vertrek van hun pastoor en zijn met honderden naar het bisschoppelijk paleis getrokken om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Paus wil Portugese stoel graag houden

Na de mis in Porto, aan het einde van zijn vierdaagse bezoek aan Portugal, rustte Paus Benedictus XVI een minuutje of vijftien uit op de stoel die speciaal voor hem werd gemaakt. Dat moet hem goed bevallen zijn, want hij heeft gevraagd of de stoel overgebracht kon worden naar het Vaticaan. Een hele eer voor Audemaro Rocha, de architect die de stoel ontwierp, en Antarte (Rebordosa, Paredes), het bedrijf die de stoel maakte.

Voetballers op bezoek bij de Paus

Portugal is en blijft een land waar voetbal ongeveer net zo belangrijk is als religie. Of wellicht zelfs nog belangrijker. Daarom is het niet eens onlogisch dat de Paus tijdens zijn bezoek aan Portugal enkele vertegenwoordigers van het Portugese voetbal moest begroeten. Voordat Benedictus XVI zijn mis op het Terreiro do Paço in Lissabon begon, kwamen tweeëntwintig jonge spelers van de kersverse landskampioen Benfica, vergezeld door oud-international Rui Costa en aanvoerder van Benfica Nuno Gomes, de Paus een verzilverde arend (de mascotte van de club) en een clubshirt aanbieden. Het zou leuk zijn als de Benedictus zich eens laat zien in het Benfica shirt.

Duizenden bedevaartgangers op weg naar Fátima

Jaarlijks leggen rond deze tijd duizenden gelovigen de weg af naar het bedevaartsoord Fátima, om daar op 12 en 13 mei aanwezig te zijn voor de herdenking van de verschijning van de Maagd aan de drie herderskinderen. Dit jaar zullen nog meer mensen dan normaal de route bewandelen, want Paus Benedictus XVI zal bij de festiviteiten aanwezig zijn. De organisatie Movimento da Mensagem de Fátima (MMF) schat dat rond de vijfendertigduizend katholieken momenteel op weg zijn.

Seksueel misbruik in Katholieke Kerk: tien Portugese paters beschuldigd

Na alle onrust over seksueel misbruik in de Katholieke Kerk in andere Europese landen blijkt ook Portugal hiervan niet verstoken te blijven. Uit onderzoek van een inspecteur van de Polícia Judiciária blijkt dat tussen 2003 en 2007 tien Portugese paters door het Openbaar Ministerie werden aangeklaagd voor seksueel misbruik van kinderen. Zes van deze tien gevallen vonden plaats in 2007. 

Katholiek bedevaartsoord beklad met islam gerelateerde graffitis

Het Santuário de Fátima, een belangrijk katholiek bedevaartsoord in Portugal, is afgelopen zondagnacht door onbekenden beklad met graffitis. De Igreja da Santíssima Trindade en vier omliggende beelden van drie pausen en een bisschop werden bespoten met zwarte verf, waarmee woorden werden geschreven die verband houden met de Islam, zoals “Islam”, “Moslim”, “Moskee” en “Maan”. De islamitisch leider in Portugal zegt dat het hier gaat om een daad van vandalisme, die niets te maken heeft met de Islam, aangezien binnen de Islam altijd respectvol wordt omgegaan met andere religies. De Portugese Katholieke Kerk heeft geschokt gereageerd. De politie hoopt door middel van de bewakingscamera´s een idee te krijgen van de daders.

Madeira krijgt eerste moskee

Gisteren werd de eerste moskee van de archipel Madeira geïnaugureerd in Santa Amaro. De president van de lokale regering, Alberto João Jardim, nodigde de aanwezigen van het islamitisch comité uit voor een diner.

Met deze nieuwe moskee komt het totaal van moskeeën in Portugal op vierendertig. Dit is een cijfer wat je niet direct zou verwachten omdat je in de media eigenlijk zelden iets hoort over islamitische inwoners van Portugal.

Route Paus bekend

De Paus heeft bekend gemaakt welke bezoeken hij zal afleggen tijdens zijn aanwezigheid in Portugal komend jaar. Benedictus XVI zal van 11 tot en met 14 mei verschillende Portugese plaatsen aandoen. Het officiële welkom vindt op 11 mei plaats in het klooster van Jerónimos in Lissabon. Op dezelfde dag zal hij nog het Palácio de Belém bezoeken en, in een nog nader bekend te maken kerk, de mis opdragen. Op 12 mei blijft de paus in Lissabon voor een cultureel bezoek aan het Centro Cultural de Belém en een ontmoeting met de premier in de Nunciatura Apostólica.